More guta otočiće pred obalom Senegala

Podizanje razine mora uzrokuje nestanak otočića pred obalom Senegala. Na jednom takvom otoku, gdje domovi i životi starosjedilaca polako tonu, bio je reporter Al Jazeere Nicolas Haque.

Putna torba, lonci, tave –  sve su to stvari koje su nekoć bile sigurne u domu Nylan Gueye. No, to je bilo prije visokih voda.

Svakodnevni ritual postao je provjera što će sve plima progutati i što se da spasiti prije no što se razina mora podigne.

Dok stoji u onome što je nekoć bio njezin dnevni boravak, sustižu je uspomene. Djeca su se nekoć igrala u krevetiću, dok je na drugoj strani, u maloj kuhinji, majka dijelila svoje recepte.

Spora i tiha katastrofa

“Uplašena sam da će naši životi nestati, da će ih progutati voda čija razina neprestano raste”, kaže ova stanovnica otoka Diamniado.

To je spora i tiha katastrofa, koja se širi deltom senegalske rijeke Sine Saloum. Gotovo jedan metar iznad razine mora, otoci poput Diamniada polako se tope.

Slana voda uništila je rižina polja. Seljani su prvo mislili da je plima došla zbog jake oluje. Ali onda je tom fenomenu netko dao ime – klimatske promjene.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera