Mijenjaju ustave za ostanak na vlasti

Više afričkih lidera u protekloj je godini osiguralo da ostanu na vlasti tako što su ignorisali ili mijenjali Ustav.

No u jednoj od država, a to je Burkina Faso, nedavno je Roch Marc Christian Kabore izabran kao prvi civilni lider u skoro pet decenija. Građani, iscrpljeni krizom, zapjevali su i zaplesali slaveći ne samo novog predsjednika, nego i teško osvojenu pobjedu protiv, kako su smatrali, diktature.

“U oktobru 2014. godine, kada je Blaise Compaore, koji je željeznom rukom vladao Burkinom Faso 27 godina, odlučio izmijeniti Ustav kako bi ostao na vlasti, narod se pobunio”, javio je Al Jazeerin reporter Mohammed Adow.

Smockey Abazon je reper i jedan od vođa građanske organizacije Le Balai Citoyen, koja je planirala ustanak kojim je srušen Compaore. Ekipa Al Jazeere sastala se s njim ispred zgrade parlamenta, spaljene tokom protesta.

“Dvadeset sedam godina je bilo dovoljno. Znali smo da će, ako mu dozvolimo da promijeni Ustav, ostati na vlasti zauvijek. A zatim će njegov sin, mlađi brat i ostatak porodice vladati ovom zemljom”, ukazuje Abazon.

Mandati više decenija

Predsjednici koji samovoljno mijenjaju ustave nisu ništa novo u Africi.

Kratko nakon što je preuzeo vlast 1986. godine, predsjednik Ugande Yoweri Museveni je napisao: “Problem u Ugandi i cijeloj Africi nije narod, nego lideri koji žele da ostanu na vlasti duže nego što bi trebali”.

Ipak, 2005. godine promijenio je zakon i osigurao treći mandat. Prije četiri godine za Al Jazeeru je rekao kako se namjerava “svakako povući”.

“Ne bih rekao uskoro, ali učinit ću to. Radujem se odlasku s funkcije”, rekao je tada.

Sa 72 godine, vodi kampanju za peti mandat, čime bi na čelu Ugande bio ukupno 35 godina.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera