Švedska: Protesti zbog napada na izbjeglice

Raspoloženje protiv izbjeglica i imigranata pokrenulo je proteste u Švedskoj. U petak je grupa maskiranih muškaraca patrolirala ulicama Štokholma te prijetila i napadala osobe koje izgledom podsjećaju na izbjeglice.

Policija je reagirala nakon sukoba dvije rivalske grupe.

Demonstranti koji se protive doseljavanju izbjeglica traže ostavku premijera.

Bijesni su jer je Vlada dozvolila da prošle godine 160.000 azilanata uđe u Švedsku. Dvije stotine antifašista im se suprotstavilo.

“Oborili su me na zemlju i jedan od njih me pokušao udariti nogom u glavu. Uspio sam ga uhvatiti za nogu. Potom je policija zaustavila sukob”, prepričava Ola Hakefelt, demonstrant.

Napadnuta mlađa djeca

Švedska policija je u pripravnosti, a specijalne snage i helikopteri za nadzor su na terenu.

U petak je uhapšeno više osoba nakon što je grupa od stotinjak maskiranih muškaraca patrolirala ulicama Štokholma, prijeteći i napadajući izbjeglice.

“Napadnuta su mlađa djeca, izbjeglice koje su se nalazile na glavnoj željezničkoj stanici. Ovi napadi dolaze nakon brojih diskusija koje su vođenje prošle sedmice”, kaže Christian Christensen sa Univerziteta u Štokholmu. 

Prema porukama u neonacističkim društvenim medijima, Šveđani su dužni ustati protiv sjevernoafričke djece koja žive na ulicama glavnog grada.

Osoblje se zaključalo u jednu prostoriju

U četvrtak se osoblje Centra za nezbrinutu izbjegličku djecu zaključalo u jednu prostoriju tokom napada koji je izvela grupa od 20 mladića. Ali nisu samo desničari zabrinuti zbog broja azilanata.

“Sastaju se na Facebooku i ostalim socijalnim medijima, izlaze na ulice i čine sve kako bi stvorili okruženje u kojem izbjeglice nisu dobrodošle”, kaže Daniel Poohl, urednik magazina Expo

Vlada kaže kako će zahtjevi gotovo polovine onih koji traže azil u Švedskoj biti odbijeni.

Mnogi od njih bit će prisiljeni napustiti zemlju.

Izvor: Al Jazeera