Malala traži 1,4 milijarde dolara za Sirijce

Približno 700.000 sirijske djece u izbjegličkim kampovima u Jordanu, Libanu i drugim zemljama Blikog istoka ne ide u školu (Reuters)

Nobelovka Malala Yousafzai pokušat će nagovoriti svjetske čelnike u četvrtak u Londonu da daju 1,4 milijarde dolara za školovanje izbjegle sirijske djece, rekla je u razgovoru za Reuters.

Predsjednici država i vlada te ministri iz cijelog svijeta sastat će se u Londonu na konferenciji “Podrška Siriji i regiji”, kojoj je cilj prikupiti novac za humanitarne krize izazvane ratom u Siriji.

Približno 700.000 sirijske djece u izbjegličkim kampovima u Jordanu, Libanu i drugim zemljama Blikog istoka ne ide u školu, navodi se u izvještaju Malaline fondacije koja promovira školovanje djece.

“Srela sam mnogo izbjegle sirijske djece, stalno o njima razmišljam. Pomisao da neće moći ići u školu je šokantna i s tim se ne mogu pomiriti”, rekla je Malala.

“Još im možemo pomoći, još ih možemo zaštititi. Oni nisu zauvijek izgubljeni. Potrebni su im udžbenici, potrebni su im učitelji. Tako možemo osigurati budućnost Sirije”, istaknula je.

‘Ne smijemo čekati’

Mlada pakistanska aktivistkinja, kojoj je talibanski borac 2012. pucao u glavu dok se vozila školskim autobusom, pokrenula je globalnu inicijativu i 2014. postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Ta osamnaestogodišnjakinja danas živi u Velikoj Britaniji i većinu svoga vremena i energije posvećuje promoviranju prava sirijske djece na školovanje.

Na londonskoj konferenciji pojavit će se zajedno sa 17-godišnjom Muzoon Almellehan, jedinom mladom sirijskom izbjeglicom koja će se obratiti sudionicima skupa.

“Nadam se da ću ohrabriti i potaknuti svjetske čelnike da nešto preduzmu. Neću čekati. Ne smijemo čekati. To se mora dogoditi”, rekla je Malala.

Izvor: Agencije


Povezane

Pakistanska djevojčica Malala Yousafzai, aktivistkinja koja se zalaže za pravo na obrazovanje djevojaka, proslavila je osamnaesti rođendan na otvaranju škole za sirijske izbjeglice u Libanu. Postala je simbol prkosa, nakon što su je Talibani prije tri godine pokušali ubiti, jer nije odustajala od kampanje obrazovanja djevojčica.

Published On 12 Jul 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO