SAD: Sve više pristalica socijaliste Sandersa

Sve više glasača podržava samoproglašenog socijalistu, američkog senatora Bernieja Sandersa, koji se nada kandidaturi za narednog predsjednika SAD-a ispred Demokratske stranke. U zemlji koja se uvijek oštro protivila socijalizmu, ankete pokazuju kako se Sanders opasno približio Hillary Clinton.

Vrijeme je pregazilo ritmove američke politike.

Prvi put u povijesti SAD-a američki socijalisti imaju predstavnika koji se kandidira, ni manje ni više, nego za predsjednika SAD-a.

„Ako preko socijalizma moramo oporaviti SAD, ako će nas demokratski socijalista izvući iz ovoga, u tom slučaju nemam ništa protiv”, kaže Tom Osran, simpatizer Berniea Sandersa.

„Zemlja već neko vrijeme ide silaznom putanjom, a socijalizam više nije tabu. Šta fali socijalizmu, kad smo vidjeli šta je kapitalizam uradio”, pita Darletta Scruggs.

Rezultati anketa 

U srcu američke poljoprivredne industrije, novo vrijeme dolazi.

Iowa se priprema za izbor demokratskog i republikanskog predsjedničkog kandidata za predsjednika SAD-a, a ankete pokazuju da su Bernie Sanders i njegova demokratska rivalka Hillary Clinton gotovo izjednačeni.

Tu je i Donald Trump, kao vodeći republikanski kandidat. Dakle, Iowa bi mogla biti početak epskog rivalstva: okorjeli kapitalista protiv okorjelog socijaliste.

Trump nije štedio Sandersa.

„On je socijalista, odnosno komunista. To niko neće da kaže”, rekao je Donald Trump, republikanski predsjednički kandidat. 

Donedavno je evropski socijalizam, kojeg promovira Sanders, bio gotovo nepojmljiv u državi koja je taj sistem dugo poistovjećivala sa komunizmom Sovjetskog Saveza.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera