Merkel: I Sirijci će se vratiti kući kao Balkanci

Uprkos naporima da se izbjeglice integriraju važno je, kako kaže Merkel, da se naglasi da se njima samo daje dozvola za boravak na određeno vrijeme (AP)

Tražioci azila iz Sirije i Iraka vratit će se u te zemlje kad se tamo okončaju konflikti, kao što se 70 posto onih koji su sa Balkana devedesetih godina izbjegli u Njemačku vratilo kući, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel. 

Uprkos naporima da se izbjeglice integriraju i da im se pruži pomoć, važno je, kako je rekla, da se naglasi da se njima samo daje dozvola za boravak na određeno vrijeme.

“Treba da kažemo ljudima da je to privremeni rezidencijalni status i da očekujemo kad ponovo zavlada mir u Siriji i kad ISIL bude poražen u Iraku, da se vratite u svoju rodnu zemlju sa znanjem koje ste stekli”, rekla je Merkel na skupu CDU.

Ona je navela i da se 70 posto izbjeglica koje su došle u Njemačku bježeći od ratova u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina vratilo u svoje domovine, prenio je Reuters.

Novi izbjeglički val na proljeće

Merkel je između ostalog kazala i da od planiranog pooštravanja zakona o azilu očekuje osjetno smanjenje broja izbjeglica, kao i da je evropsko rješenje za izbjegličku krizu neophodno.

U petak su njemački zvaničnici dogovorili, nakon nekoliko sedmica odgađanja, novi niz mjera ograničenja broja tražitelja azila u Njemačkoj, dok je zemlja 2015. primila blizu 1,1 milion izbjeglica i migranata.

Broj tražitelja azila koji prelaze u Njemačku iz Austrije svaki dan pao je na gotovo 700 u proteklih nekoliko dana s više od 2.000 početkom godine.

Njemački političari kažu kako se broj izbjeglica smanjio zbog zimskog perioda i upozoravaju da će ponovno rasti na proljeće.

Izvor: Agencije