Kina: Američki razarač prekršio kineske zakone

Kina polaže pravo na veći dio Južnog kineskog mora (EPA)

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova utvrdilo je u subotu da je američki razarač, koji je tokom dana prošao u blizini otoka na koji polažu pravo Kina i još neke zemlje, prekršio kineske zakone ulaskom u njene teritorijalne vode.

Kina polaže pravo na veći dio Južnog kineskog mora, kojim godišnje brodovi prevoze robe u vrijednosti pet milijardi dolara.

Vijetnam, Malezija, Filipini i Tajvan također polažu pravo na to područje.

Nadgledanje i opomene

“Američki razarač prekršio je kineske zakone ulaskom u kineske teritorijalne vode bez traženja dozvole prolaska, i kineska je strana poduzela relevantne korake uključujući nadgledanje i opomene”, saopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis ranije je izjavio kako nijedan kineski brod nije bio u blizini američkog razarača USS Curtis Wilbur dok je prolazio u blizini otoka Triton u otočju Paracel.

Prema njegovim riječima ova operacija “iskušava ustrajnost triju zemalja Kine, Tajvana i Vijetnama u tome da sužavaju prava slobodne plovidbe”, te da je ona u skladu sa američkim gledištem da bi ključnu morsku liniju trebalo tretirati kao dio međunarodnih voda.

Izvor: Agencije