Sirijci vode uspješne biznise u Istanbulu

Milioni Sirijaca pobjegli su iz svoje domovine od kada je počeo rat 2011. godine. Iako brojni žive u izbjegličkim kampovima, oni nešto bogatiji su odlučili da ulože svoj novac i pokrenu biznise.

Reporter Al Jazeere Harun Karčić je razgovarao sa Ezzatom Banom, izbjeglicom iz Halepa, koji duže od godinu dana živi u Istanbulu.

Uspio se zaposliti u sirijskoj slastičarnici, gdje pravi baklave.

„Blizu 20 osoba radi u našoj radnji. Većina su iz Sirije, ali ima i Turaka. Dolaze iz Damaska, Halepa i Homsa. Mnogo Sirijaca živi u ovom kvartu Istanbula. Nekad me to podsjeća na Halep. Naše mušterije su pretežno Sirijci, ali dolazi nam mnogo Evropljana i lokalnih Turaka. Oni vole naše baklave i redovno ih kupuju.“

Sirijci investirali 160 miliona dolara 

On je jedan od 400.000 Sirijaca koji su novi život započeli u Istanbulu.

Među njima ima i onih nešto imućnijih, koji su činili srednju klasu prijeratnog sirijskog društva.

U Istanbulu su otvorili firme, slastičarnice i restorane, te zaposlili sirijske izbjeglice da rade za njih.

„Samo tokom prošle godine, širom Turske je registrovano više od 4.700 firmi sa stranim kapitalom. Od toga, 1.200 ih je u vlasništvu Sirijaca – koji su ukupno investirali 160 miliona dolara u tursku ekonomiju“, izvještava Karčić.

Taj trend raste iz godine u godinu.

Mladi Ahmed Ibrahim iz Damaska je također vlasnik jednog restorana. On pojašnjava da nije bilo lako pokrenuti biznis u ovom gradu.

„Iznajmljivanje prostora je veoma skupo, skupa je i roba. Prisiljeni smo to prodavati po niskim cijenama kako bi Sirijci, ali i ostali Arapi i Turci, mogli sebi priuštiti da dođu i jedu kod nas. Naročito nam je bilo teško u početku dok nismo stekli ime i reputaciju.“

Novi život u Turskoj

Turska je dom za 2,3 miliona registrovanih sirijskih izbjeglica.

Međutim, humanitarni radnik Osman Atalay iz organizacije IHH pojašnjava da nisu sve izbjeglice siromašne.

„Među sirijskim izbjeglicama imate dvije vrste ljudi – one koji su ekonomski dobrostojeći i one koji nisu. Drugim riječima, imate bogate i siromašne. Ali oni su zajedno pobjegli zbog rata u Siriji. Kada su došli u Tursku, mislili su da će se rat završiti za godinu ili dvije. Ponijeli su ušteđevinu koju su imali. Neki su kupili kuće, drugi su otišli u veće gradove poput Gaziantepa, Urfe, Antakje i Istanbula i otvorili kafiće, restorane ili slastičarnice“, kaže Atalay.

Rat u Siriji već ulazi u petu godinu.

Zato su bogatiji i obrazovaniji Sirijci odlučili uložiti svoje ušteđevine i započeti novi život u Turskoj, jer niko od njih ne zna kada će se rat u njihovoj zemlji završiti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Osnovno zbrinjavanje izbjeglica: smještaj, lijekovi i hrana, tek djelimično rješava problem unesrećenih ljudi. Turska je proizvodnjom tekstila, koji plasira i na strano tržište, a koji proizvode isključivo izbjeglice iz Sirije, našla način da tim ljudima pruži drugačiji osjećaj od onog izbjegličkog.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO