Urušio se tunel, poginulo sedam hamasovaca

Početkom januara u Pojasu Gaze urušio se još jedan Hamasov tunel, pri čemu su poginula trojica pripadnika te grupe (AFP)

Palestinska grupa Hamas saopćila je u četvrtak da je sedam njenih pripadnika poginulo kad se urušio tunel koji vodi do Izraela.

U saopćenju se navodi da je 11 pripadnika Hamasa popravljalo tunel od oštećenja izazvanih jakom kišom kad je došlo do urušavanja, prenijela je agencija AP.

Preostala četverica pripadnikasu spašena, naveo je Hamas.

Ta organizacija je izgradila kompliciranu mrežu podzemnih tunela koje koristi za ulazak na teritoriju Izraela radi izvršenja napada na civile i vojnike, navodi agencija, podsjećajući da je Izrael u ratu s Hamasom u Gazi 2014. godine uništio više desetina tih tunela.

Početkom januara u Pojasu Gaze urušio se još jedan Hamasov tunel, pri čemu su poginula trojica pripadnika te grupe.

Gazi, kojom od 2007. godine vlada Hamas, nedostaje osnovna infrastruktura i predmet je egipatsko-izraelske blokade.

Kritike iz Ujedinjenih naroda

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon oštro je u utorak kritizirao nastavak izraelske kolonizacije na okupiranoj Zapadnoj obali, pozivajući na zamrzavanje izgradnje.

Obratio se Vijeću sigurnosti UN-a na razgovoru o Bliskom istoku te rekao kako je “duboko zabrinut” novim izraelskim projektima izgradnje stanova na Zapadnoj obali, ocijenivši ih kao “provokativne inicijative”.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu 1967. godine.

Suživot blizu 400.000 izraelskih naseljenika s gotovo 2,5 miliona Palestinaca tamo je vrlo konfliktan.

Oduzimanje zemlje i kolonizaciju, koja se nastavlja bez prekida pod Izraelskom desničarskom vladom, osuđuju Palestinci i međunarodna zajednica, kao i skraćivanje buduće palestinske države, komplicirajući i dalje postizanje mira.

Izvor: Agencije