Švedska će vratiti 80.000 tražitelja azila

Švedska namjerava iz svoje zemlje vratiti do 80.000 izbjeglica koje su tokom prošle godine stigle u tu zemlju i čiji je zahtjev za azil odbijen, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Anders Ygeman.

“Riječ je o 60.000 osoba, no brojka bi se mogla popeti i na 80.000”, kazao je ministar za finansijski dnevnik Dagens Industri i TV-stanicu SVT, dodavši da je Vlada od policije i Ureda za migracije zatražila organiziranje povratka.

Vraćanje tražitelja azila, čijem zahtjevu nije udovoljeno, odvijalo bi se uobičajenim postupkom, odnosno redovnim avionskim letovima.

No, u ovoj situaciji, s obzirom na brojke koje se spominju, “morat će se koristiti charter letovi”, najavio je ministar Ygeman.

Prošle godine su najmanje 163.000 izbjeglica i migranata zatražile azil u Švedskoj, što je za tu zemlju od 9,8 miliona stanovnika ekvivalent broju od 1,3 miliona ljudi za zemlju od 80 miliona poput Njemačke koja je u istom razdoblju primila 1,1 milion izbjeglica.

Odobreno 55 posto azila

Od gotovo 58.800 zahtjeva koje je Ured za migracije Švedske obradio prošle godine, 55 posto ih je prihvaćeno, što je ministru Ygemanu poslužilo kao osnova za procjenu broja ukupno odbijenih zahtjeva podnesenih prošle godine.

Procjenjuje se da će deportacija “prekobrojnih” trajati idućih nekoliko godina.

Finska će deportirati blizu 20.000 izbjeglica i migranata od njih gotovo 32.000 koji su zatražili azil prošle godine, rekao je viši zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Broj od 20.000 je onaj o kome sada govorimo, ali bi broj tražitelja azila koji se odluče vratiti dobrovoljno mogao to promijeniti”, rekla je stalna sekretarka pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Paivi Nerg.

To bi značilo protjerivanje 62 posto, u odnosu na 56 posto 2014. godine, kada je bila samo 3.651 aplikacija.

Odvojeni tranzitni centri

Nerg navodi da Ministarstvo planira formirati odvojene tranzitne centre za one koji će biti deportirani i one koji žele zemlju napustiti dobrovoljno.

Blizu 4.000 tražitelja azila već je povuklo zahtjeve, kazala je.

Prema njenim riječima, sve prošlogodišnje aplikacije treba obraditi do kraja augusta.

Većina tražitelja azila u Finskoj prošle godine bila je iz Iraka.

Izvor: Agencije