Slovenija kažnjava govor mržnje na internetu

Medij može biti kažnjen novčanom kaznom od 500 do 5.000 eura ako ne izbriše sporni komentar (Arhiva)

Parlament Slovenije prihvatio je izmjene Zakona o medijima, kojima se, između ostalog, uređuje pitanje internet komentara zbog eventualne pojave govora mržnje, a za njihov sadržaj bit će odgovorni urednici medija i društvenih mreža, prenose agnecije.

Ukoliko urednici u najkraćem roku ne uklone, odnosno ne izbrišu komentare koje Ustav i zakon interpretiraju kao poticanje netolerancije i neprijateljstva na vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi, medij može biti kažnjen novčanom kaznom od 500 do 5.000 eura.

Novinarska udruženja uglavnom su pozdravila zakonsku novost.

Mnogo više zamjerki već tokom javne rasprave o novom zakonu izazvale su njegove odredbe koje reguliraju vrijeme predviđeno za emitiranje domaće muzike, odnosno djela slovenskih autora i izvođača na nacionalnom radijskom servisu i drugim radiostanicama.

Nova kvota domaće muzike

Zadržana je odredba prema kojoj nacionalni radioservisi moraju emitirati najmanje 40 posto domaće muzike u svom programu, lokalne stanice 25 posto, a komercijalni radijski programi 20 posto.

No, uvedena je nova kvota koja će osigurati da se veći dio tih kompozicija pušta tokom dnevnih sati, a ne u noćnim satima, na šta su se muzički urednici često odlučivali jer je strana muzika slušanija i komercijalno zanimljivija.

Prema izmijenjenom medijskom zakonu, radiostanice će 60 posto domaće muzike, koju po zakonu moraju emitirati tokom dana, puštati u dnevnom terminu od 06:00 ujutro do 19:00 navečer.

Izvor: Agencije