Beč vodi statistiku o kriminalu izbjeglica

Krivična djela se statistički obuhvataju samo po okruzima, a ne po ustanovama (EPA)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije od ove godine uvelo je novu kategoriju u svojoj statistici o krivičnim djelima – krivična djela u izbjegličkim smještajima, rečeno je u austrijskom parlamentu.

Ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner navela je da je uvedena nova kategorija “azil i izbjeglički smještaj”, u koju će biti unijeta krivična djela počinjena u ustanovama za smještaj izbjeglica.

Ona je, odgovarajući na pitanja poslanika u austrijskom parlamentu, rekla da ne postoje podaci o korištenju simbola grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i parola, kao i seksualnim napadima, silovanjima u izbjegličkim smještajima.

Krivična djela se statistički obuhvataju, kako je objasnila, samo po okruzima, a ne po ustanovama, prenosi Tanjug.

Pojačane patrole

Ubuduće će biti uvedena nova kategorija, dodala je ona, ističući da su policijske patrole pojačane ispred saveznih ustanova za smještaj izbjeglica.

Što se tiče falsificiranih dokumenata i pasoša, to krivično djelo, prema njenim riječima, tiče se prije svega izbjeglica i tražioca azila.

Mikl-Leitner je navela i da se, sa 1.decembrom prošle godine, 68 lica sa austrijskim državljanstvom priključilo ISIL-u u Iraku i Siriji.

Od tog broja 21 osoba se vratila u Austriju, a o nestalim borcima nema podataka, te postoje naznake da je 13 osoba ubijeno na ratištu.

Ukupno je, prema njenim podacima, trenutno 37 državljana Austrije na ratištu.

Izvor: Agencije