Produženo vanredno stanje u Francuskoj

Vrhovni sud u Francuskoj potvrdio je zakon o produženju vanrednog stanja u toj zemlji uvedenog nakon napada u Parizu prošle godine (Arhiva)
Vrhovni sud u Francuskoj potvrdio je zakon o produženju vanrednog stanja u toj zemlji uvedenog nakon napada u Parizu prošle godine (Arhiva)

Vrhovni sud u Francuskoj potvrdio je zakon o produženju vanrednog stanja u toj zemlji uvedenog nakon napada u Parizu prošle godine, uz obrazloženje da i dalje postoji „neposredna opasnost“, prenose agencije.

Sud je odbacio zahtjev Lige za ljudska prava da suspendira vanredno stanje, kojim su data veća ovlaštenja policiji i administrativnim vlastima.

U saopćenju suda navodi se kako „opasnost, koja je i dovela do proglašenja vanrednog stanja u Francuskoj nakon napada izuzetne prirode i ozbiljnosti, nije nestala“.

Zatvaranje udruženja i bogomolja

Vanredno stanje dozvoljava i kućni pritvor osumnjičenih, policijske pretrese bez kontrole sudije, zatvaranje nekih udruženja ili bogomolja u kojima se širi radikalizam, kao i zabranu rada islamističkih grupa.

Također, moguća je zabrana okupljanja ili demonstracija, navodi AP.

Izvor: Agencije


Povezane

U Parizu je završeno četverodnevno obilježavanje godišnjice napada, koji su se tokom prošle godine desili u toj zemlji. U prisustvu hiljada Francuza i blizu 50 stranih delegacija otkrivena su spomen-obilježja žrtvama. I zvaničnici i građani ujedinjeni su u odlučnosti da se učini sve kako se zlo ne bi ponovilo. Ovi dani iskorišteni su i da […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO