Peugeot se vraća na iransko tržište

Peugeot i Citroen sarađivat će sa iranskiom Khodronom na proizvodnji 200.000 automobila (EPA)
Peugeot i Citroen sarađivat će sa iranskiom Khodronom na proizvodnji 200.000 automobila (EPA)

Sporazum kojim će se francuski proizvođač automobila Peugeot vratiti na iransko tržište bit će potpisan danas, tokom posjete iranskog predsjednika Hassana Rouhanija Francuskoj, saopćio je izvor iz francuske Vlade.

Kompanija Peugeot i njen partner Citroen sarađivat će sa iranskim proizvođačem automobila Khodrona na proizvodnji 200.000 automobila godišnje, koristeći dijelove proizvedene u Iranu.

Peugeot se povukao iz Irana 2012. zbog sankcija koje je Zapad uveo toj državi zbog njenog nuklearnog programa. U to vrijeme, Iran je bio najveće tržište ove kompanije poslije Francuske.

Novo poglavlje Teherana i EU-a

Sa ukidanjem sankcija, Iran je potpisao niz trgovinskih sporazuma, a očekuje se da će Rouhani, tokom dvodnevne posjete Francuskoj, sklopiti i sporazum o kupovini putničkih aviona, prenosi AFP.

Iranski predsjednik doputovao je u srijedu u posjetu Francuskoj i poručio da je otvoreno novo poglavlje u odnosima Teherana sa Evropskom unijom, nakon što su Iranu ukinute sankcije.

Rouhani je u Pariz doputovao iz trodnevne posjete Italiji, a riječ je o prvoj posjeti jednog iranskog predsjednika Evropi poslije skoro dvije decenije.

Izvor: Agencije


Povezane

Pilot, koji je prošle godine izveo spektakularno prisilno slijetanje i spasio živote 113 osoba, za Al Jazeerpriča kako američke sankcije ugrožavaju hiljade putnika godišnje.

29 Dec 2012

Ukidanjem sankcija otvorila su se vrata japanskim kompanijama koje žele investirati u energetski sektor u Islamskoj Republici.

22 Jan 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO