Osude Zemana zbog šale o ubistvu premijera

Predsjednici oba doma Parlamenta osudili Zemanovu izjavo o korištenju vatrenog oružja protiv Sobotke (EPA)

Češki predsjednik Miloš Zeman izložen je kritikama zbog izjave kako bi jedan od načina da se oslobodi premijer Bohuslav Sobotka bio demokratski, na izborima, a drugi nedemokratski, korištenjem automatske puške kalašnjikov.

“Ako želite da se riješite bilo kojeg političara, uključujući predsjednika, postoji samo jedan demokratski način i to su slobodni izbori, koji će se održati za godinu dana”, rekao je Zeman.

“A onda postoji i nedemokratski način koji se zove kalašnjikov”, kazao je uz osmijeh, prenosi Reuters.

Zeman je ovo rekao tokom javne diskusije u gradu Tišnovu, a predsjednici oba doma Parlamenta su osudili njegovu izjavu, prenio je AP.

Štetne izjave

Takve izjave samo “nanose štetu političkoj kulturi i doprinose porastu tenzija i mržnje u društvu,” rekli su predsjednik Donjeg doma Jan Hamaček i predsjednik Gornjeg doma Milan Šteh, prenosi Tanjug.

Sobotka je Zemanovu izjavu nazvao “budalastom”, rekavši da je uplašila njegovu djecu i druge članove porodice.

“Mi smo, najvjerovatnije, jedina zemlja u civiliziranom svijetu gdje predsjednik javno poziva na ubistvo premijera”, prenijela je informativna agencija CTK njegovu izjavu.

Zeman je poznat po antimuslimanskoj retorici, a između ostalog je nazvao priliv izbjeglica i migranata “organiziranom invazijom.”

Izvor: Agencije