Oficir i vojnici poginuli u eksploziji na Sinaju

Egipat se godinama bori protiv pobunjenika na Sinaju, a napadi su postali sve učestaliji i smrtonosniji od jula 2013. godine (AP)

Najmanje četiri egipatska vojnika su poginula i 12 drugih je povrijeđeno u eksploziji automobila za prijevoz jedinica u predgrađe grada el-Arish na Sinajskom poluotoku, saopćili su danas medicinski i sigurnosni izvori.

Navodi se kako je poginuo pukovnik i tri vojnika, te kako se nekoliko ranjenih vojnika nalazi u kritičnom stanju. Zvaničnici su govorili pod uvjetom da se ne objavljuje njihov identitet jer nemaju odobrenje za razgovor sa medijima.

Egipat se godinama bori protiv pobunjenika na Sinaju, a napadi su postali sve učestaliji i smrtonosniji od jula 2013. godine, kada je predsjednik Abdel-Fattah al-Sissi, tada ministar odbrane, vodio vojni udar i svrgnuo prvog demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija.

Napadi na turiste

Pobuna se također prelila na ostatak teritorije Egipta, serija napada na visokopozicionirane zvaničnike i bombaških napada zabilježena je u prijestolnici Kairu.

Od nedavno, pobunjenici napadaju i vitalni sektor privrede Egipta – turizam, a posljednji su se napadi desili kod hotela nedaleko od piramida u Gizi, te u Hurgadi, odmaralištu na Crvenom moru.

Lokalni ogranak oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za obaranje ruskog aviona na Sinaju 31. oktobra kada su poginule 224 osobe. Moskva je objavila kako je avion oborio eksplozivni uređaj ubačen u letjelicu.

Još niko nije preuzeo odgovornost za današnji napad.

Izvor: Agencije