ISIL objavio fotografije ‘Jihadi Johna’ bez maske

Emwazi je posljednji put viđen na snimku egzekucije Kenjija Gotoa u januaru 2015. (AP)
Emwazi je posljednji put viđen na snimku egzekucije Kenjija Gotoa u januaru 2015. (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je prvi put fotografije Mohammeda Emwazija, koji je bio poznat kao Jihadi John, bez maske na licu.

Do sada se Emwazi pojavljivao na fotografijama i videosnimcima isključivo sa crnom maskom na licu, tako da su mu se samo oči vidjele.

Emwazi se pojavljivao u ISIL-ovim videima u kojima su prikazana pogubljenja novinara Stevena Sotloffa i Jamesa Foleyja, američkog humanitarnog radnika Davida Hainesa, japanskog novinara Kenjija Gota i drugih talaca.

Na objavljenim fotografijama vidi se muškarac, za kojeg se tvrdi da je Jihadi John, sa dugom crnom bradom, obučen u vojničku majicu, kako naoružan stoji ispred vojnih vozila. Mjesto na kojem su nastale fotografije za sada nije poznato, prenosi B92. 

Pažnja zapadnih medija

Prilikom objavljivanja fotografija, ISIL je saopćio da je “Emwazi bio vojnik ISIL-a koji je privukao ogromnu pažnju zapadnih medija i obavještajnih službi, kao i da je, iako se s roditeljima preselio i živio u Londonu od djetinjstva, osjećao da ne pripada Zapadu i želio se vratiti među ljude koji su iskreni u svojoj vjeri”.

Emwazi, odnosno Jihadi John, se prvi put pojavio na snimku ISIL-a u augustu 2014. godine kada je odrubio glavu američkom novinaru Jamesu  Foleyu.

ISIL je potvrdio da je Emwazi stradao u zračnim udarima u novembru 2015.  Američka vojska objavila je u novembru da ga je ubila u napadu bespilotnom letjelicom.

Posljednji put je viđen na snimku egzekucije japanskog novinara Kenjija Gotoa u januaru 2015. godine.

Emwazi je rođen u Kuvajtu i sa roditeljima se preselio u London kada je imao šest godina. U Londonu se školovao, a prije nego što je otišao u Siriju 2013. godine, studirao je informacione tehnologije.

Izvor: Agencije


Povezane

Pripadnik ISIL-a poznat kao ‘Jihadi John’, koji se vidi na snimku smaknuća japanskih, britanskih i američkih talaca je Muhamed Emvazi, navodi Wahington Post pozivajući se na izvore iz američke vlade.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO