HRW: Evropa i SAD pokazuju otvorenu islamofobiju

Raspirivanje straha generira vrstu podjele i animoziteta koji oni koji regrutiraju teroriste vole da eksploatiraju, navodi HRW (AP)

Strahujući od terorističkih napada i potencijalnih prijetnji koje predstavljaju izbjeglice, vlade zapadnih zemalja ograničavaju ljudska prava i usvajaju pogrešne politike u ime sigurnosti, ocijenila je organizacija Human Rights Watch.

U svom godišnjem izvještaju ova organizacija za zaštitu ljudskih prava kaže da Evropa i Sjedinjene Američke Države pokazuju otvorenu islamofobiju i besramno demoniziraju izbjeglice, prenosi AP.

Raspirivanje straha “tačno generira vrstu podjele i animoziteta koji oni koji regrutiraju teroriste vole da eksploatiraju”, rekao je izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth prilikom predstavljanja izvještaja u Istanbulu.

On ocjenjuje da bi osiguravanje “sigurnog i uređenog puta” za izbjeglice da stignu do Evrope smanjilo broj izgubljenih života u Mediteranu i olakšalo sigurnosne provjere.

Danski parlament je, primjera radi, usvojio paket mjera koje bi trebale odvratiti izbjeglice od traženja azila u toj zemlji, a jedna od mjera predviđa oduzimanje vrijednih predmeta ili novca od izbjeglica kako bi se platili troškovi njihovog izdržavanja.

Taj paket mjera je usvojen uprkos kritikama međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, prenio je Reuters.

Mjere je u Parlamentu Danske podržala uvjerljiva većina zastupnika.

Oduzimanje novca

Novousvojeni paket mjera omogućava danskim vlastima da od tražilaca azila oduzmu novac ako imaju više od 1.340 eura, koliko je dozvoljeno da unesu u zemlju, kao i pojedinačne predmete u vrijednosti koja prelazi taj iznos.

Od toga bi izuzete bile burme kao i drugi predmeti od sentimentalne vrijednosti, kao što su zaručnički prsteni, porodični portreti i medalje.

Pravni stručnjaci su, međutim, negodovali zbog mjera koje otežavaju okupljanja članova porodica i dobijanje dozvole za boravak.

Kopenhagen želi povećati period čekanja za izbjeglice, s jedne na tri godine, prije nego što mogu prijaviti dolazak članova porodice.

Prijedlog zakona je osudio UNHCR koji strahuje da će on podstaći ksenofobiju kao i brojne druge organizacije za zaštitu ljudskih prava, dok su svjetski mediji taj plan uporedili s praksom nacista iz Drugog svjetskog rata da od Jevreja uzimaju zlato i druge vrijedne predmete.

Izvor: Agencije