Arhitekta Holokausta molio za život

Adolf Eichmann je osuđen na smrt u Jerusalemu i obješen je u 1962. godine (Getty Images)

Adolf Eichmann, arhitekta nacističkog Holokausta, izjasnio se nevinim u konačnom izjašnjavanju o krivici kada mu je izrečena smrtna presuda, pokazali su dokumenti objavljeni u srijedu.

Eichmann je poručio izraelskom predsjedniku da je samo izvršavao naređenja i da nije odgovoran za “neizrecive užase” počinjene nad Jevrejima.

Nacisti su ubili šest miliona Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

Izrael je objavio dokumente na Dan sjećanja na Holokaust, a Eichmann je osuđen na smrt u Jerusalemu i obješen je u 1962. godine.

Zlo je bilo očevidno

“Nijedan trenutak milosti nije pružen onima koji su propatili pod Eichmannovim zlom – za njih zlo nikada nije bilo banalno, ono je bilo bolno bilo je očevidno”, izjavio je izraelski predsjednik Reuven Rivlin, označavajući objavu pisanih dokumenata.

“On je ubijao kompletne porodice i oskrnavio je zemlju. Zlo ima svoje lice i glas. A presuda tom zlu bila je pravedna”, kazao je.

Dokumenti otkrivaju kako je Eichmann vjerovao da su izraelske sudije koje su vodile njegov slučaj napravile temeljnu grešku u tome da nisu bili u stanju sagledati situaciju u kojoj sam se zatekao tokom ratnih godina.

On se pokušao osloboditi krivice, poručivši ondašnjem izraelskom predsjedniku Yitzhaku Ben-Zviju da nije istina da je on bio počinilac progona Jevreja te da je “samo djelovao po naređenjima”.

Eichmann je imao ključnu ulogu na konferenciji u Wanseeu iz 1942. godine, na kojoj je planirano nacističko istrebljenje Jevreja.

Uhapšen u Argentini

“Gnušam se najvećih zločina i užasa koji su počinjeni nad Jevrejima i mislim da je ispravno da inicijatori tih užasnih djela trebaju biti izvedeni na suđenje sada i u budućnosti”, kazao je Eichmann.

On je, ipak, dodao da nije  bio odgovorni čelnik i da se stoga ne osjećam krivim.

Eichmanna su uhapsili izraelski obavještajni agenti 1960. godine u Argentini, gdje je živio kao bjegunac, i prebacili su ga tajno u Izrael, gdje je izveden na suđenje.

Njegova molba za pomilovanjem odbijena je i on je obješen u zatvoru Ramle.

Izvor: Agencije