Više od 250 miliona djece živi u ratnoj zoni

Milioni mališana su izloženi teškoj nestašici hrane, nasilju i bolestima (EPA)

Oko 250 miliona djece, ili svako deveto dijete u svijetu, živi u zemljama koje su zahvaćene nasilnim konfliktima, saopćio je u utorak UNICEF, navodeći da joj je samo ove godine potrebno gotovo tri milijarde dolara da bi se pomoglo najugroženijoj djeci u svijetu.

“Broj djece na područjima na kojima vlada humanitarna kriza širom svijeta je istovremeno zapanjujući i otrežnjujući”, saopćila je agencija Ujedinjenih naroda za zaštitu djece, prenosi AFP.

UNICEF je istakao da će mu 2016. godine trebati najmanje 2,8 milijardi dolara da bi pomogao milionima djece u humanitarnim kriznim situacijama širom svijeta.

Udvostručene potrebe

Ta agencija navodi da su godišnje finansijske potrebe za pomoć djeci u svijetu udvostručene u samo tri godine, uslijed rasta broja konflikata, ali i ekstremnih vremenskih neprilika.

To uzrokuje izbjeglištvo sve više djece, ali također izlaže milione mališana teškoj nestašici hrane, nasilju, bolestima, zloupotrebi i lošem obrazovanju.

Od ukupno potrebnih tri milijarde dolara u ovoj godini, daleko najveći udio, ili gotovo 1,2 milijarde dolara, treba se izdvojiti za pomoć ljudima u ratom razorenoj Siriji, kao i pomoć milionima sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama.

Izvor: Agencije