Sukob francuske policije i taksista zbog Ubera

Francuski mediji prenose da taksisti čekaju sastanak s premijerom Manuelom Vallsom (Anadolija)
Francuski mediji prenose da taksisti čekaju sastanak s premijerom Manuelom Vallsom (Anadolija)

Pariska policija suzavcem je pokušala rastjerati taksiste koji su željeli marširati glavnim autoputem, protestirajući zbog loših uvjeta rada i netradicionalne konkurencije kao što je Uber.

Stotinama francuskih taksista pridružilo se i nekoliko kolega iz Španije i Belgije, javlja agencija Anadolija.

Blokirali su veliku raskrsnicu koja vodi ka zapadnom Parizu i na taj način blokirali saobraćaj na mnogim okolnim putnim pravcima.

Manji dio demonstranata pokušao je marširati od raskrsnice Porte Maillot ka obilaznici sa osam traka, ali ih je policija zaustavila upotrebom suzavca.

Otkazani letovi

Neki taksisti su pred zoru zapalili veliku vatru, koju su brzom reakcijom ugasili vatrogasci.

Tradicionalni taksisti protestiraju zbog Ubera, koji smatraju nelojalnom konkurencijom. Prethodni protesti taksista su, također, prerasli u nasilje i sukob s policijom.

Francuski mediji prenose da taksisti čekaju sastanak s premijerom Manuelom Vallsom.

Zbog blokade saobraćajnica prema aerodromu, otkazan je svaki peti let ka Orlyju i s njega, a letovi su otkazani i na aerodromu “Charles de Gaulle”.

Air France je saopćio da će redovno obavljati sve svoje letove ka dalekim destinacijama i više od 80 posto letova srednje i kratke dužine u Francuskoj i drugdje u Evropi, ali nije isključio otkazivanje ili odgađanje u posljednjem trenutku.

Francuska aviokompanija je upozorila putnike da su otežani pristupi pariskim aerodromima, kao i onima u Toulouseu, Bordeauxu i Marseilleu.

Štrajk nastavnog osoblja

Na aerodromu Orly jednom demonstrantu povrijeđena je noga kada je autobus probio blokadu i udario ga, a policija je saopćila da je vozač autobusa uhapšen, navodi Agencija France Presse.

Istovremeno, blizu 5,6 miliona javnih službenika pozvano je da obustave rad i protestiraju protiv reformi u oblasti rada koje su predložene u septembru, a pogađaju visinu zarada i napredovanje u karijeri.

U utorak štrajkuju, tražeći veće plate, zaposleni u predškolskim ustanovama i osnovnim školama, a očekuje se, kako navode u strukovnom sindikatu, da će ih trećina, odnosno blizu 100.000, učestvovati u štrajku.

Izvor: Agencije


Povezane

U Francuskoj je na dijelu rat sindikata. Naime, francuska vlada socijalista u srijedu namjerava da izađe u javnost sa nacrtom zakona prema kojem će firme dobiti više fleksibilnosti u borbi sa trenutno lošom ekonomskom klimom. To znači da će poslodavci pružiti veću sigurnost onima sa kratkoročnim ugovorima o radu, dok će sami dobiti veću slobodu […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO