Slovenija: Snimak potcjenjivanja premijera

Karl Erjavec smatra da se tajno snimljenim razgovorom nastoji diskreditirati u javnosti u trenutku kad Vlada ima teškoće (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec požalio se u ponedjeljak da mediji pokušavaju destabilizirati Vladu Slovenije objavom audiosnimke u kojoj on nakon izbora izražava nevjericu u dugoročni opstanak vlade Mire Cerara u kojoj je sada drugi najveći partner upravo njegova Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Jedna privatna televizijska postaja i više portala objavili su u ponedjeljak audiosnimku na kojoj Erjavec navodi kako će Cerarova vlada trajati samo godinu dana, no riječ je o privatnom razgovoru vođenom odmah nakon prijevremenih izbora sredinom 2014. kad se već znao izborni rezultat, ali ne i sastav nove vlade.

Sudeći prema onome što Erjavec na snimci govori, oklijevao je hoće li se pridružiti Ceraru kao relativnom izbornom pobjedniku te je želio odvagnuti koliko može u novoj vladi dobiti za “svoje” umirovljenike.

‘Vlada neće potrajati više od godine dana’

“Dečki, mene ne zanima hoću li biti još jednom ministar ili ne, Ceraru sam dao do znanja da je naša cijena visoka. Uostalom, ta vlada neće potrajati više od godine dana”, kazao je Erjavec na neformalnom druženju s prijateljima 14. srpnja 2014.

Netko je taj razgovor snimio, a sada je u javnost pušten u nezgodnom trenutku jer su prema navodima medija odnosi u koaliciji oslabljeni, a rejting Cerarove vlade vrlo je nizak.

Uz to, opozicija je protiv Erjavca uložila interpelaciju o kojoj će se glasovati za tri tjedna, a Cerar se mora braniti od optužba da je zaštitio ministra financija Dušana Mramora koji je primio 40-ak tisuća eura neopravdano isplaćenih dodataka za “dežurstva” kao bivši dekan Ekonomskog fakulteta.

Zato postoje ocjene kako se radi o novom umjetnom “skandalu” kako bi se oslabila Cerarova koalicija te izazvali prijevremeni izbori.

“Razočaran sam podmetanjem tajnih snimaka i različitih afera, no siguran sam da će ova vlada ići naprijed i sve izdržati”, kazao je Erjavec novinarima, kako prenosi Hina.

On smatra da ga se autentičnim, ali tajno snimljenim razgovorom nastoji diskreditirati u javnosti u trenutku kad Vlada ima teškoće.

Prema objavljenom razgovoru, očito vođenom u manjem društvu u nekoj gostionici, ispada da je Erjavec smatrao kako Cerar kao premijer nema mnogo izgleda za uspjeh jer je neiskusan u politici, pa će u koaliciji doći do neslaganja i trenja, zbog čega novom mandataru i kasnijem premijeru u to vrijeme nije davao mnogo izgleda da se održi.

Šaljive opaske i navodni nehaj

“To je isto kao da mene stavite da bez ikakva iskustva vozim šleper”, slikovito se izrazio o mogućnosti da Cerar izdrži puni mandat na premijerskom položaju.

U šali je dodao da ga baš briga za takvu vladu, da mu je najviše stalo da se mirovine usklađuju s plaćama i da umirovljenici dobiju godišnji regres, a da ga “baš briga” za ministarsko mjesto ako se za to ne bi mogao izboriti.

Pri tome je Erjavec čak upotrijebio neslovensku frazu “Boli me đoko”, kako bi izrazio svoj navodni nehaj o tome kakav će položaj zauzeti u budućoj vladi.

“Ako ne dobijemo svoje, radije ću ostati u oporbi ili čuvati ovce”, kazao je u šaljivoj opasci koja je sada mimo njegova znanja došla u javost.

Erjavec je kao predsjednik utjecajne stranke umirovljenika dobivao razne ministarske položaje u više koalicijskih vlada u posljednjih petnaestak godina.

Među ostalima je bio i ministar obrane, ministar okoliša, a u posljednje tri vlade je na položaju ministra vanjskih poslova.

Izvor: Agencije