Malezijski premijer oslobođen optužbi za pronevjeru

Sud objavio da je Najib vratio saudijskoj kraljevskoj porodici 620 miliona dolara zbog toga što nisu potrošeni (AP)

Malezijsko državno tužilaštvo objavilo je u utorak da je 681 milion dolara koji su prebačeni na privatni račun malezijskog premijera Najiba Razaka poklon saudijske kraljevske porodice i da nije riječ o korupciji ili krivičnom djelu.

Umiješanost saudijske kraljevske porodice u slučaj neočekivani je preokret u skandalu o tajanstvenom transferu sredstava i problema posrnulog državnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB), čijim savjetodavnim odborom predsjeda Najib.

“Rezultati istrage pokazuju da nije riječ o podmićivanju ili pronevjeri”, kazao je glavni državni tužitelj Mohamed Apandi Ali na hitno sazvanoj konferenciji za novinare na kojoj je objavljeno da je Najib vratio saudijskoj kraljevskoj porodici 620 miliona dolara zbog toga što nisu potrošeni.

“Razlog za donaciju premijeru Najibu nije poznat, to je između njega i saudijske porodice”, dodao je Apandi.

Kazao je kako Najib nije počinio nikakvo krivično djelo prema tri istrage koje je potaknula malezijska agencija za borbu protiv korupcije i da se neće preduzimati više nikakvi drugi koraci.

Politička donacija

Malezijska antikorupcijska komisija (MACC) kazala je ranije kako je riječ o političkoj donaciji neidentificiranog bliskoistočnog darovatelja.

Državni tužitelj kazao je kako će MACC-u preporučiti obustavljanje sve tri istrage.

Najib, kojega mjesecima pozivaju opozicijske vođe i ugledne javne osobe da podnese ostavku, tvrdio je kako nije učinio ništa loše i da novac nije uzeo za lične potrebe.

Al Jazeerin reporter So Rahman, koji izvještava iz Kuala Lumpura, kazao je da izjava državnog tužitelja vjerovatno neće okončati skandal vezan za premijera Najiba.

“Ovaj problem neće nestati. Malezija će održati opće izbore u naredne dvije godine. Bit će zanimljivo kako će reagirati opozicija i vladajuća stranka. Čak su i neki zastupnici iz redova vladajuće veoma nezadovoljni”, dodao je Rahman.

Izvor: Al Jazeera i agencije