Europol: Pripremaju se novi napadi u Evropi

Analitičari Europola uvjereni su da ISIL priprema nove napade u državama članicama EU-a, posebno u Francuskoj (AP)

Skupina Islamska država Irak i Levant i drugi radikalni borci mogli bi vrlo vjerojatno izvesti nove terorističke napade u Europi nakon napada u Parizu prošle godine, upozorio je u ponedjeljak direktor Europola Rob Wainwright.

Analitičari Europola uvjereni su da ISIL “priprema nove napade (…) u državama članicama EU-a, posebno u Francuskoj”, ističe se u izvješću koje je Wainwright predstavio na svečanom otvaranju novog Europskog centra za borbu protiv terorizma u Amsterdamu.

“Nacionalni stručnjaci slažu se da ISIL ima volju i sposobnost izvesti nove napade u Europi”, istaknuo je.

Lokalni borci

“Napadi bi ponajprije mogli biti usmjereni na civilne mete zbog posljedica koje bi imali”, navodi se u izvješću koje upozorava na “promjenu strategije ISIL-a koji želi djelovati globalno.”

Izvješće je plod konferencije stručnjaka 28 država članica, održane tri tjedna nakon napada u Parizu 13. studenoga prošle godine.

Izvješće upozorava na “promjenu operativnog modela” ISIL-a, koji “kad god poželi” može posvuda u svijetu izvesti “niz složenih i dobro koordiniranih napada” zahvaljujući lokalnim borcima koji dobro poznaju teren.

“Čini se da zapovjednici ISIL-a imaju taktičku slobodu kada biraju svoje mete, kako bi se prilagodili specifičnim lokalnim okolnostima, što snagama reda još više otežava da u ranoj fazi otkriju te planove i identificiraju upletene osobe”, kaže se u izvješću, kako prenosi Hina.

U fokusu oni koji su se borili u Siriji i Iraku

Europski centar za borbu protiv terorizma, baziran u sjedištu Europola u Den Haagu, ima zasad četrdesetak analitičara.

No, ističe Wainwright, sredstva mu u mjesecima koji dolaze moraju biti povećana jer su države članice obećale da će poboljšati razmjenu obavještajnih informacija nakon napada u Parizu.

“Koncentrirat će se posebno na zajednicu 5.000 europskih građana koji su se radikalizirali sudjelujući u sukobu u Siriji i Iraku, odakle ih se velik broj vratio i velik su sigurnosni rizik”, rekao je Wainwright.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada