EU razmatra dvogodišnju suspenziju Schengena

Nekoliko država uvelo je privremenu graničnu kontrolu, kao reakciju na izbjegličku krizu (EPA)
Nekoliko država uvelo je privremenu graničnu kontrolu, kao reakciju na izbjegličku krizu (EPA)

Evropska komisija je u utorak saopćila kako će u jednom trenutku možda dopustiti državama članicama Šengenske zone da ponovo uvedu granične kontrole, u trajanju od najviše dvije godine, kako bi se izborile s izbjegličkom krizom, prenose agencije.

Ministri unutrašnjih poslova članica EU-a su na sastanku u Amsterdamu u ponedjeljak postavili pitanje zvaničnicima EK-a o mogućnosti proširenja kontrole na granicama, javila je agencija AFP.

“Želimo biti spremni na sve mogućnosti, ali još nismo u stadiju aktivacije”, izjavila je novinarima u Briselu glasnogovornica EK-a za pitanje migracija Nataša Berto.

“Ukoliko se situacija ne promijeni, zaista bi moglo biti opravdanja za uvođenje internih kontrola na internim šengenskim granicama, koji bi se ticali javnog reda i mira i sigurnosnih razloga, istakla je Berto.

Privremena granična kontrola

“Želimo biti spremni, pa zato planiramo opcije koje bi nam mogle biti na raspolaganju u skladu s Članom 26, ako i kada bude potrebno ih aktivirati.”

Član 25 Šengenskog ugovora dopušta članicama te 26-člane zone da ponovo uvedu interne granične kontrole, u periodu od najviše dvije godine, pod vanrednim okolnostima.

U posljednjih nekoliko mjeseci Austrija, Njemačka, Danska, Švedska, kao i Norveška, koja nije u EU, ali je članica Schengena, uvele su privremenu graničnu kontrolu, kao reakciju na izbjegličku krizu, na period od najviše šest mjeseci.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO