Deseci žrtava svinjske gripe u Rusiji

WHO preporučuje provjetravanje zatvorenih prostorija i nošenje zaštitne maske (EPA)

Najmanje 50 osoba umrlo je u Rusiji od virusa H1N1 svinjske gripe od početka zime, prema brojkama regionalnih vlasti, a zaraza tim virusom sve više se širi zemljom.

Sanitarne vlasti u području Rostova na Donu izjavile su za rusku novinsku agenciju Ria Novosti da su još dvije osobe preminule, čime ukupan broj žrtava te gripe u regiji iznosi osam, prenosi Hina.

U susjednom području Volgograda vlasti su objavile da je preminulo najmanje 11 osoba kao žrtve svinjske gripe.

Prvi smrtni slučaj je, također, zabilježen ove sedmice na poluotoku Krimu koji je Rusija pripojila u martu 2014. godine.

Ti slučajevi uslijedili su nakon smrti četiri odrasle osobe i jednog djeteta u Dagestanu na ruskom Kavkazu te smrti dvoje bolesnika u Jekaterinburgu i području Adigeje na jugu prošle sedmice.

Smrtni slučajevi

Slučajevi smrtonosne svinjske gripe zabilježeni su u područjima Brijanska, Belgoroda i Vladimira.

Ruska ministrica zdravstva Veronika Skvorcova izjavila je ranije da je epidemija svinjske gripe u zemlji “potpuno pod nadzorom”.

U bivšoj sovjetskoj republici Armeniji od početka godine registrirano je 18 smrtnih slučajeva od posljedica svinjske gripe.

Zvaničnici iz obližnje Gruzije naveli su da su tri osobe umrle od virusa H1N1, dok su iranske vlasti saopćile da je 112 osoba stradalo, a više od 1.000 je hospitalizirano od sredine novembra.

Nakon što se epidemija virusa H1N1 iz Meksika i Sjedinjenih Američkih Država proširila na ostatak svijeta, Svjetska zdravstvena organizacija je 2009. godine proglasila najviši stepen opasnosti od pandemije.

Gotovo 18.500 osoba je tada umrlo od posljedica gripe u 214. zemalja, a najviši stepen opasnosti ukinut je 2010. godine.

Izvor: Agencije