Blizu obale Libije spašen 1.271 izbjeglica

Prema podacima UN-a, više od 800.000 izbjeglica je prešlo Sredozemno more na putu ka Evropi 2015. godine (AP)

U nekoliko operacija blizu obale Libije ukupno je spašena 1.271 izbjeglica iz gumenih i drvenih čamaca, saopćila je u utorak italijanska obalska straža, koje je učestvovala u koordinaciji spasilačkih operacija.

Brodovi italijanske mornarice i obalne straže, kao i jedan slovenski vojni brod, u sastavu pomorske operacije Evropske unije – EU navfor Med, učestvovali su u spašavanju, prenio je Reuters.

Italija je ranije vodila sopstvenu misiju potrage i spašavanja izbjeglica u čamcima, ali je projekat “Mare Nostrum” (Naše more) obustavljen i zamijenjen s misijom agencije EU-a za kontrolu vanjskih granica Frontexa, koja je morala biti proširena u trenutku kada se Evropa suočava s najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata.

Hiljade žrtava na Egejskom moru

Prema podacima Ujedinjenih naroda, više od 800.000 izbjeglica je prešlo Sredozemno more na putu ka Evropi 2015. godine, a više od 3.400 je smrtno stradalo u tom pokušaju.

Međunarodna organizacija za migracije nedavno je saopćila da je gotovo 700 osoba, većinom izbjeglica iz Sirije i Iraka, smrtno stradalo ili nestalo prošle godine u pokušaju prelaska Egejskog mora kako bi dospjeli do Grčke, ulaznih vrata u EU.

I Agencija za migracije UN-a je upozorila da izbjeglice i dalje ginu na putu prema Evropi.

Agencija AFP podsjeća da je 850.000 izbjeglica ušlo na teritoriju Grčke plaćajući krijumčarima da ih čamcima prebace iz Turske.

Izvor: Agencije