Virus Zika prijeti američkom kontinentu

Epidemija virusa Zika počela na Martiniku i u Gvajani (EPA)

Virus Zika koji prenose komarci, a za koji se pretpostavlja da je izazivao oštećenje mozga bebama u Brazilu, najvjerovatnije će se raširiti na sve države američkog kontinenta, osim Kanade i Čilea, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Virus je izoliran u ljudskoj spermi, ali je potrebno još dokaza da bi se potvrdilo je li seksualno prenosiv, navedeno je saopćenju.

Za sada nema dokaza da se Zika prenosi na bebe majčinim mlijekom, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Porijeklo virusa

WHO savjetuje trudnice koje planiraju putovati u područja gdje cirkulira ovaj virus da se konsultiraju s ljekarima prije i poslije putovanja.

Epidemija virusa Zika počela je na Martiniku i u Gvajani.

Prvi slučajevi zabilježeni su krajem decembra. Na Martiniku je zabilježeno 47 potvrđenih slučajeva infekcije virusom Zika, a u Gvajani 15.

Prisustvo virusa Zika još nije prijavljeno u kontinentalnim dijelovima SAD-a, ali je žena na Havajima, koja se razboljela od ovog virusa u Brazilu, kasnije rodila dijete s oštećenjem mozga.

Brazil je prijavio 3.893 slučaja mikrocefalije, neurološkog stanja koja za posljedicu ima rođenje beba s abnormalno malom glavom, što je 30 puta više nego 2010. godine.

Virus Zika se rapidno proširio u zemljama Latinske Amerike od maja 2015. godine, naveo je WHO i dodao da se taj virus tokom historije pojavljivao u dijelovima Afrike, jugoistočne Azije i na pacifičkim otocima, ali u manjem broju.

Izvor: Agencije