UN: Pregovori o Siriji u petak

Razgovori bi mogli da traju oko šest mjeseci, a u centru pažnje treba da budu sveobuhvatno primirje (EPA)

Specijalni izlaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura najavio je danas da bi pregovori između sirijske vlade i opozicije trebali da počnu u petak, 29. januara.

On je istakao da još traje diskusija o tome ko će biti pozvan na razgovore.

Razgovori bi mogli da traju oko šest mjeseci, prema predviđanju Misture, a u centru pažnje treba da budu sveobuhvatno primirje, povećanje pomoći i zaustavljanje Islamske države Irak i Levant, prenose agencije.

Razgovori treba da pokriju i teme kao što su upravljanje zemljom, revizija ustava i budući izbori.

Mirovni pregovori

Američki državni sekretar John Kerry odbacio je za vikend tvrdnje Sirijske vlade i optužbe opozicije kao pretjerivanje uoči mirovnih pregovora pod sponzorstvom Ujedinjenih naroda koji bi trebali početi ove sedmice.

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je u subotu, nakon sastanka s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, da su Washington i Ankara spremni za vojno rješenje krize u Siriji, ukoliko ne bude postignut politički dogovor.

“Prerano je za špekulacije oko mogućeg azila sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u Rusiji, jer on možda uopće neće morati napustiti svoju zemlju čak i ako više ne bude predsjednik“, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Rusija, Sjedinjene Države i bliskoistočne zemlje promoviraju razgovore između sirijske vlade i opozicije, dok se Assad smatra krajnje spornom osobom koja dijeli naciju.

Rusija je pokrenula zračne udare po položajima skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u znak podrške Assadovoj vojsci.

Izvor: Al Jazeera i agencije