Samoubilački napad u Halepu, najmanje 23 mrtvih

U napadima u Halepu je poginulo devetnaest boraca pobunjeničke grupe i četvero civila (Anadolija)

Najmanje 23 osobe, uglavnom boraca pobunjeničke grupe Ahrar al-Shama, poginule su u ponedjeljak u eksploziji kamiona bombe u gradu Halepu, na sjeveru Sirije.

Proopozicijski izvor za Anadoliju je potvrdio da se bombaš samoubica, koji je vozio cisternu, zabio u rampu na ulazu u glavnu komandu Ahrar al-Shama u četvrti Al-Sukkari i raznio svoje vozilo.

Tom prilikom je poginulo devetnaest boraca pobunjeničke grupe i četvero civila.

Grupa bliska Frontu al-Nusra

Broj mrtvih mogao bi biti veći jer su u eksploziji uništene tri zgrade. Neke osobe koje se vode kao nestale navodno su zatrpane pod ruševinama druge dvije zgrade.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Ahrar al-Sham je grupa bliska Frontu al-Nusra, sirijskom ogranku al-Kaide.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura najavio je danas da bi pregovori između sirijske vlade i opozicije trebali da počnu u petak, 29. januara.

On je istakao da još traje diskusija o tome ko će biti pozvan na razgovore.

Razgovori bi mogli da traju oko šest mjeseci, prema predviđanju Misture, a u centru pažnje treba da budu sveobuhvatno primirje, povećanje pomoći i zaustavljanje Islamske države Irak i Levant.

Razgovori treba da pokriju i teme kao što su upravljanje zemljom, revizija ustava i budući izbori.

Rusija, Sjedinjene Države i bliskoistočne zemlje promoviraju razgovore između sirijske vlade i opozicije, dok se Assad smatra krajnje spornom osobom koja dijeli naciju.

Izvor: Agencije