Razgovori EU i Turske o protoku izbjeglica

Za EU je ključna provedba akcionog plana o kontroli protoka izbjeglica dogovorenog krajem prošle godine (EPA)

Zajednička delegacija Evropske unije (EU) i Evropske komisije u službenoj je posjeti Turskoj. Na sastanku u Ankari razgovarat će se o izbjegličkoj krizi i pregovorima o pristupanju Turske Uniji.

Posjeta je uslijedila nakon sastanka evropskih ministara unutrašnjih poslova u Amsterdamu. Evropska delegacija pokušat će uvjeriti Tursku da strožije kontrolira morsku granicu s Grčkom.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini je kazala: “Ključna stvar za nas je provedba akcionog plana dogovorenog krajem prošle godine. S naše strane, to znači bolju podršku Turskoj u izvanrednom radu na zaštiti i prijemu ogromnog broja izbjeglica. S turske strane, to znači da regulacija protoka izbjeglica i nelegalnih migranata mora biti bolje provođena.”

Ona je izjavila u Ankari kako je uvjerena da će EU isporučiti obećane tri milijarde eura Turskoj u zamjenu za njezinu pomoć u obuzdavanju dotoka izbjeglica u Europu, a evropski povjerenik za proširenje Johannes Hahn je rekao da Unija pažljivo prati utječu li turske akcije na broj migranata.

“Uvjerena sam da će iznos o kojemu je donesena odluka biti ovdje u razumnom roku”, rekla je Mogherini na konferenciji za novinare nakon sastanka s turskim dužnosnicima.

Efektnost akcija

Hahn je rekao da EU pažljivo prati utječu li akcije koje Turska poduzima na rekordan dotok izbjeglica i migranata u Evropu, nakon što je s Ankarom postignut sporazum u vrijednosti od tri milijarde eura o obuzdavanju migracije.

Sastav izbjeglica koje prolaze kroz Tursku se promijenio i Sirijci koji bježe pred građanskim ratom sada sastavljaju manje od 40 posto, kazao je na konferenciji za novinare nakon razgovora s turskim dužnosnicima, prenosi Hina.

Mogherini je rekla da je veoma važno početi proces tranzicije u Siriji s boljim humanitarnim uvjetima na terenu.

Kazala je i da je podijelila svoju zabrinutost s turskim ministrima vanjskih i evropskih poslova u vezi sa situacijom na jugoistoku Turske, gdje većinom žive Kurdi, a gdje je, prema riječima promatrača, ubijeno više od 150 civila tokom sigurnosnih operacija protiv oružanih grupa. Pozvala je na obnovu mirovnih pregovora i primirje.

Hahn je rekao da je EU spreman raditi s Turskom na mirovnom procesu s kurdskim borcima nakon što je ponovno buknula pobuna u julu.

Evropski povjerenik se osvrnuo i na slobodu izražavanja u zemlji, kazavši da je Brisel smatra bitnim uvjetom u turskim pregovorima za pridruživanje EU-u, u vrijeme kada kritičari tvrde da vlada suzbija kritike na svoj račun.

Izvor: Al Jazeera i agencije