Poništeni parlamentarni izbori u CAR-u

Novi parlamentarni izbori trebaju biti organizirani uz odgodu od 60 dana (Al Jazeera)

Prvi krug parlamentarnih izbora u Centralnoafričkoj Republici je poništen zbog “brojnih nepravilnosti” Ustavnog suda koji je potvrdio sukobe u drugom krugu predsjedničkih izbora dva bivša premijera Aniceta Georgesa Dologuelea i Faustina Archangea Touadera.

Izbori, organizirani s namjerom da ova siromašna zemlja izađe iz trogodišnjeg oružanog sukoba i sukoba između zajednica, održani 30. decembra 2015. godine, bili su obilježeni velikim učešćem birača i pored brojnih logističkih problema.

“Izbori (parlamentarni) od 30. decembra 2015. godine su poništeni i bit će obnovljeni zbog brojnih nepravilnosti i umiješanosti kandidata u ove nepravilnosti”, rekao je predsjednik tranzicijskog ustavnog suda Zacharie Ndoumba na javnom sastanku u Banguiu.

Pomjeren drugi krug

“Nacionalno tranzicijsko vijeće ostaje na mjestu do postavljanja izabrane nacionalne skupštine”, rekao je Ndoumba i precizirao da je sud “primio 414 žalbi” nezadovoljnih kandidata.

Parlamentarni izbori su organizirani u 140 izbornih jedinica u zemlji, ali izborni materijal i brojni glasački listići su bili upućivani često u posljednjem trenutku i nisu uvijek mogli stići u najudaljenija područja.

Novi parlamentarni izbori trebaju biti organizirani uz odgodu od 60 dana.

Međutim, ove odgode u izbornom procesu se redovno odgađaju.

Izvor: Agencije