Pao ruski borbeni MiG-31

Vojska modernizira svoju flotu ovih aviona, napravljenih tokom 1980-ih, i oprema ih modernom elektronikom i sistemima kontrole oružja (EPA)

Ruski borbeni avion MIG-31 srušio se danas tokom obuke u regiji Krasnojarska na istoku Sibira, ali se posada katapultirala na vrijeme i sigurno spustila na zemlju, saopćilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi, prenose agencije.

Razlog za pad aviona je vjerovatno bio tehnički kvar, navelo je Ministarstvo.

Avion se srušio u šumovitom području oko 40 kilometara od grada Kansk, prenosi agencija Reuters pozivajući se na agenciju Interfaks.

Dvočlana posada se katapultirala i sigurno spustila na zemlju, poslije čega su uspostavili radio kontakt sa svojom komandom, navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo odbrane navodi kako je tehnički kvar mogući uzrok pada aviona.

Modernizacija snaga

Avion MiG-31 napravljen je u vrijeme Sovjetskog saveza. Ima dva motora i dva sjedišta, po prirodi je teški presretač koji je napravljen za patroliranje dugim ruskim granicama.

Vojska modernizira svoju flotu ovih aviona, napravljenih tokom 1980-ih, i oprema ih modernom elektronikom i sistemima kontrole oružja.

Ruska avijacija je veoma povećala broj trenažnih misija u proteklim godinama, koristeći prednosti ambiciozne vojne modernizacijske napore.

Izvor: Agencije