Palestinci u Malmeu protestiraju u kampu

Neki Palestinci u Švedskoj borave i po osam godina bez riješenog statusa (Anadolija)

Ispred Zavoda za migraciona pitanja u švedskom gradu Malmo već nekoliko mjeseci kampuje i protestira grupa Palestinaca, kojima švedske vlasti odbijaju dati boravišnu dozvolu.

Švedske vlasti ne žele odobriti boravišnu dozvolu tim Palestincima, a samim tim i pomoć koju imaju ostale izbjeglice, uz obrazloženje da u Palestini ne vlada ratno stanje, prenosi Anadolija.

U grupi se nalaze čak trojica mladića u invalidskim kolicima, koji su današnji život platili dijelovima tijela, ali to im u ovom trenutku mnogo ne pomaže.

Već pet mjeseci borave ispred Zavoda za migraciona pitanja i preživljavaju prvenstveno uz pomoć i podršku dobrih ljudi.

Pokušali su, kako su kazali, u Zavodu za migracije zatražiti obrazloženje za to nečovječno postupanje, ali dalje od portira nisu uspjeli proći.

Ti Palestinci su za Anadoliju istakli da je uvijek bilo teško dobiti azil za ljude koji dolaze iz Palestine za razliku od drugih izbjeglica.

Žele živjeti u miru

Kazali su da neki u Švedskoj borave i po osam godina bez riješenog statusa, a to znači bez zdravstvene zaštite i mogućnosti zaposlenja.

Mladić koji se predstavio kao Ahmed bio je jako ogorčen na situaciju, ali nije izgubio nadu.

“Ovdje sam već pet mjeseci i zdravlje mi je narušeno, ali me drži nada da postoji mala šansa i da se iznađe rješenje i za nas, jer se sad ne možemo ni vratiti u Palestinu nakon što je zatvorena granica s Egiptom, preko koje smo došli ovamo”, rekao je Ahmed.

Napomenuo je kako samo želi živjeti normalno kao i drugi ljudi, u miru i obrazovati se.

“Mi želimo samo živjeti u miru, školovati se i raditi kao ostali svijet, a naša domovina je svakodnevno izložena bombardiranju iz Izraela. Kad bi se tamo i mogli vratiti, živjeli bismo bijedno, u stalnoj opasnosti po život”, rekao je Palestinac.

Izvor: Agencije