Obama neopredijeljen između Clinton i Sandersa

U nekim anketama Bernie Sanders je za demokratske stranačke predizbore u Iowi izjednačen s nekadašnjom prvom damom (AP)

Predsjednik SAD-a Barack Obama istakao je “bogato iskustvo” Hillary Clinton koja učestvuje u predsjedničkoj utrci, sedmicu dana prije početka predizbora u Iowi, gdje bi borba u demokratskom taboru mogla biti žestoka, prenose agencije.

U razgovoru za list Politico, američki predsjednik se nije htio opredijeliti ni za jednog od dvoje glavnih kandidata svoje stranke – Hillary Clinton i Bernieja Sandersa – ali se podosta zadržao na kvalitetima bivše državne sekretarke.

“Njena snaga, to što posjeduje bogato iskustvo i veoma dobro poznaje sva pitanja, može joj pomoći da bude opreznija i dati njenoj kampanji notu bližu prozi nego poeziji”, istakao je.

Spremnost za promjene

“No, to znači da može upravljati i biti spremna od prvog dana, dodao je Obama dok se bliže izbori raspisani za novembar.

U nekim anketama Sanders je za demokratske stranačke predizbore u Iowi izjednačen s nekadašnjom prvom damom.

Taj uspon senatora iz Vermonta iznenadio je štab Hillary Clinton, nakon velike podrške javnosti jesenas, i narušio razmjernu ljubaznost između dvoje kandidata.

Odgovarajući na pitanje o poređenju, što američki mediji redovno ističu, između položaja u kojem je Sanders i onoga u kojem je on bio 2008. godine uoči predizbora u Iowi, Obama je ocijenio da je ona neutemeljena.

“Mislim da ona nije ispravna”, odgovorio je, dodajući da, premda se retorika dvoje kandidata “ponekad razlikuje”, zajednička im je spremnost za promjene u vezi s brojnim temama – od školstva- preko poreznog sistema- do zdravstva.

“Mislim da je Hillary ujedno imala i povlasticu i teret da je se smatra favoritom”, rekao je, istakavši da Sandersu naruku ide što je novi na domaćoj političkoj pozornici, premda je dugo senator.

Značaj predizbora u Iowi

“Ljudi se uvijek okreću onome što je novo, i to je loše za nju”, dodao je, pohvalivši “veliku vjerodostojnost” vermontskog senatora.

Iowa ima posebno mjesto u političkoj karijeri Obame.

Na demokratskim predizborima 2008. godine, kada mu je Clinton bila protivkandidatkinja, Obama, tadašnji senator Illinoisa, iznenadio je pobijedivši u toj državi, što je označilo početak puta koji će ga odvesti do pobjede.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada