EU traži produženje kontrola granica

Evropa je pogođena najgorom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata (AP)

Države članice Evropske unije pozvale su Evropsku komisiju da se pripremi za produženje privremenih kontrola granica unutar šengenskog prostora i do dvije godine, izjavio je holandski ministar za migracije Klaas Dijkhoff.

“Trenutno, privremene pogranične mjere mogu se primijeniti samo na ograničen period od šest mjeseci. Ali priliv tražilaca azila bez presedana, koji je primorao države članice da ove mjere donesu na nacionalnom nivou, još se nije smanjio”, rekao je Dijkof.

Holandski ministar je u ponedjeljak predsjedavao neformalnim ministarskim sastankom u Amsterdamu posvećenom pitanju izbjeglica.

“Tako da su zemlje članice pozvale Komisiju da pripremi pravnu i praktičnu osnovu za produženje privremenih pograničnih mjera u okviru Tačke 26 šengenskog sporazuma”, rekao je Dijkof, misleći na tačku koja omogućava da se kontrole na unutrašnjim granicama produže do dvije godine.

Kad dođe proljeće i istekne rok privremene pogranične kontrole na granicama Njemačke i Austrije sredinom maja, jedini način održavanja granične kontrole bio bi aktiviranje člana 26 Šengenskog sporazuma, koji dosad nije korišten, navela je slovenska agencija STA.

Taj član dozvoljava da jedna ili više članica uvede dvogodišnju kontrolu na svojim granicama, prenosi Tanjug.

“Još nismo pokrenuli taj mehanizam… (ali) takva mogućnost postoji i Komisija je spremna iskoristi je ako treba”, rekla je nedavno jedna glasnogovornica Evropske komisije, govoreći o eventualnom produženju kontrola na dvije godine, prenio je Reuters.

Razgovori ministara

Prema njenim riječima, Evropska unija još nije u takvoj situaciji, ali će ministri unutrašnjih poslova u Amsterdamu imati prilike razgovarati o tome.

“Na agendi su koraci koje bi trebalo preduzeti ili koji će morati biti preduzeti kada se približimo isteku maksimalnog perioda produženja u maju”, rekla je.

Njemačka, glavno odredište za ljude koji pristižu u Evropu u jeku najgore izbjegličke krize na kontinentu poslije više decenija, jedna je od nekoliko evropskih zemalja koje su ponovno uvele privremene pogranične provjere radi bolje kontrole migracijskih i izbjegličkih tokova.

Te privremene pogranične kontrole ističu u maju, što znači da moraju biti ili ukinute, ili produžene na dvije godine ukoliko Berlin kaže da “trajni propusti” na vanjskim granicama Šengena to opravdavaju, napominje britanska agencija.

Izvor: Agencije