Egipat: Na demonstracijama poginule tri osobe

U Egiptu je danas privedeno 37 demonstranata, a tri osobe su poginule tokom demonstracija povodom obilježavanja pete godišnjice revolucije započete 2011. godine, javlja Anadolija.

Ezzat Ghoneim, čelnik nevladinog udruženja Koordinacije za prava i slobode Egipa, potvrdio je da je 37 osoba uhapšeno u provincijama Kairo, Minya, Qalioubiya, Dakhaliya, Sharqiyah, Kafr al-Sheikh i Beheira.

Podsjetio je tom prilikom da je samo tokom ovog mjeseca uhapšeno 872 Egipćanina.

Istakao je kako su navodno pomenute osobe uhapšene zbog organiziranja “nedozvoljenih demonstracija”, članstva u zabrnjenoj organizaciji Muslimanska braća i planiranje demonstracija u povodu obilježavanja godišnjice revolucije.

Iznevjerena borba

U mnogim egipatskim gradovima obilježava se peta godišnjica revolucije u kojoj je svrgnut režim Hosnija Mubaraka.

Protivnici vojnog udara na demonstracijama uzvikuju parole protiv sadašnje vlasti u Egiptu, ukazujući na kršenja prava i sloboda koje provodi. Jake policijske snage su na ulicama gradova, a blokirani su prilazi trgu Tahrir, simbolu revolucije iz 2011. godine.

Revoluciju u Egiptu 2011. vodili su mladi. Ipak, pet godina kasnije, mnogi od njih misle kako je njihova borba iznevjerena.

Trebao je to biti početak nove ere. Ujedinili su se milioni Egipćana različitih vjera, staleža i dobnih skupina. Svi su željeli promjene. 

Mlađi, tehnološki osviješteni naraštaj Egipćana koristio je društvene mreže i mobilne telefone kako bi organizirali proteste.

Razdoblje velikoh krvoprolića

„Mladi su vodili proteste. Nismo bili previše zainteresirani za politiku. Nije nas bilo briga ko je desno, a ko lijevo. Samo smo znali da stvari ne valjaju i da moramo podići glas protiv onoga što se dešava“, prisjeća se Mostafa Sheshtawy, bivši demonstrant.

Ljudi su zahtijevali političke slobode, političke poruke bile su ispisivane na zidovima. Organizirane skupine i političke snage protestima su se priključile naknadno. Svi su ustali protiv višedesetljetne tiranije i nepravde.

Nakon 18 dana okupljanja i više stotina mrtvih demonstranata, Hosni Mubarak odstupio je s vlasti. Nakon toga, izabranu vladu zamijenila je vojna vlast.

Uvedeni su novi, stroži zakoni o protestima.

Mnogi od onih koji su bili ikone revolucije, sada su ili u izgnanstvu ili u zatvoru. Neki smatraju kako je isti bijes koji je vodio revoluciju, poslije i doveo do njenog kraja.

Danas, pet godina nakon revolucije, ustanak naroda uglavnom se pamti kao razdoblje velikog krvoprolića.

Demonstracije protiv vojnih vlasti

U nedjelju navečer Egipćani su demonstrirali protiv vojnih vlasti u Aleksandriji na trgu Al-Qaed Ibrahim, mjestu gdje su se održavali protesti 2011. godine, kao i u Nasr Cityju i Shobra distriktu u glavnom gradu Kairu.

Stanovnici su izvijestili da su po ulicama raspoređene jake snage sigurnosti čime vlast, uz nedavna razbijanja demonstracija, hapšenja aktivista i proizvoljnih racija, žele spriječiti obilježavanje godišnjice na način kako se to desilo u protestima prije pet godina.

Al-Sisi: Uspostavljanje ‘novog Egipta’


Revolucija skrenula sa svog kursa, izjavio egipatski predsjednik [EPA]

U televizijskom obraćanju u nedjelju, uoči pete godišnjice protesta, egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi je rekao da su demonstranti koji su izgubili život tokom 18-dnevnih protesta nastojali uspostaviti “novi Egipat”.

Njegova pohvala “arapskom proljeću” u Egiptu, dolazi nakon nedavne serije hapšenja i pojačanog prisustva snaga sigurnosti u prijestolnici Kairu, što odražava riješenost egipatske vlade da ovaj događaj neće biti obilježen okupljanjem građana niti napadima, naveo je AP.

Al-Sisi je, međutim, rekao da je pobuna 2011. skrenula sa svog kursa, radi “lične koristi i uskih interesa”.

To je bila prikrivena aluzija na Muslimansku braću, organizaciju koja je zabranjena i proglašena za terorističku grupu, nakon što je Al-Sisi, kao načelnik vojske, predvodio svrgavanje demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija 2013, koji potječe iz redova Muslimanske braće, navela je američka agencija.

Revolucija 30. juna 2013, kada su milioni demonstrirali na ulicama protiv predsjednika Mursija i njegove Muslimanske braće, ispravila je tok pobune iz 2011, kazao je Al-Sisi u govoru emitiranom na državnoj televiziji.

Privođenje aktivista

Revolucija se dogodila kako bi se “ponovno uspostavila slobodna volja Egipćana i nastavile se ostvarivati njihove legitimne težnje i zaslužene ambicije”, naglasio je egipatski predsjednik.

“Egipat danas nije Egipat od jučer. Zajedno gradimo modernu, razvijenu i građansku državu koja drži do vrijednosti demokratije i slobode”, naveo je Al-Sisi o dvije godine vladavine nakon svrgavanja Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta.

U svom govoru je egipatski predsjednik istakao da “demokratska iskustva ne sazrijevaju preko noći, već kroz stalan i dugotrajan proces” i da je potrebno imati “odgovornu slobodu” kako bi se izbjegao “destruktivan haos”.

Proteklih dana snage sigurnosti su ispitivale građane i izvršile pretres više od 5.000 stanova u centru Kaira, a privedeni su organizatori Facebook stranica koje pozivaju na proteste.

Izvor: Al Jazeera i agencije