Dokumentarni film: Obični heroji

Hamdija je kao dječak, u ratu, našao utočište kod Jagode i Ilije koji su riskirali živote kako bi ga zaštitili (Al Jazeera)

Jagoda i Hamdija 

Hamdija je još kao dječak upoznao Jagodu i Iliju u bosanskom selu Oćevija. Kod njih je pronašao posao i mjesto za boravak čuvajući stado ovaca. Nedugo zatim vratio se kući, ne znajući da će ga tri godine kasnije rat ponovno vratiti Jagodi i Iliji.

Hamdija je Bošnjak, musliman, dok su Ilija i Jagoda Hrvati, katolici, ali njihova ljubav bila je slijepa za te razlike. Uskoro su postali porodica, čije veze nikada neće biti prekinute.

Ovo je priča o dječaku koji je tražio utočište u vremenu rata te priča o dva heroja koji su riskirali svoje živote kako bi ga zaštitili.

Mina i Ferid

Ferid je četrdesetogodišnji musliman, koji živi u predgrađu Sarajeva, u bajkovitoj kućici. Njegov život ideal je ruralnog života u Bosni i Hercegovini. Ferid izgleda kao sretan čovjek. On to i jeste. Sretan je jer je živ.

Godine 1993. radio je na benzinskoj pumpi. Tada su ga srpske paravojne jedinice smjestile u autobus koji je imao jednu svrhu: transport putnika u smrt. Traumatično putovanje na Romaniju, planinu na istoku Bosne, za Ferida počinje onog trenutka kada ulazi u autobus. Veoma je mali broj Bošnjaka, njegovih saputnika, ali preživio je.

Posljednja stanica Feridovog putovanja bila je jama Paklenik, duboko u šumi Romanije. Trauma i užas nastavljaju se kada Ferid ugleda kako njegove kolege izlaze iz autobusa i redaju se uz rub jame. Muškarci koji su strijeljani, jedan po jedan, nestajali su u crnoj rupi, koja je postala njihovo posljednje počivalište. Od 77 muškaraca, Ferid je bio jedini koji je iz šume izašao živ.

Kako se približavao čas njegovog strijeljanja, Ferid je iskoristio jedinu priliku za bijeg. Trčeći kroz šumu, ruku zavezanih žicom, srce mu je neizmjerno lupalo, dok su meci prolijetali pored njega. Izlazeći iz šume, znao je da mora naći sklonište prije nego što ga neprijatelj pronađe. Samo je jedna žena bila dovoljno hrabra da ga spasi – Mina.

Mina, nježna 80-godišnjakinja koja živi sama u Sarajevu. Njenu hrabrost nedavno je nagradio State Department plaketom koju je potpisala lično Hillary Clinton. Ponosno okačena u Mininom stanu, plaketa je znak sjećanja na sve ono što je riskirala krijući Ferida.

Mina je skromna i u svom postupku ne vidi ništa neobično. Međutim, u vremenu u kojem su susjedi ubijali susjede, u vremenu u kojem su se odbijali oni koji su tražili sklonište, ona je predstavljala drugačiji primjer. Postala je heroj.

Dokumentarni serijal produciran uz finansijsku podršku Nacionalnog fonda za demokratiju, Fetzer instituta i Ambasade Norveške u Sarajevu.

O  Centru za postkonfliktna istraživanja

Misija Centra za postkonfliktna istraživanja da kultivira atmosferu pogodnu za održivi mir i da olakša ponovno uspostavljanje odnosa među grupama koje žive u Bosni i Hercegovini, kao i na cijelom Balkanu, koristeći kreativne multimedijalne projekte i programe koji pomažu izgradnju tolerancije, moralne hrabrosti, međusobnog razumijevanja i pozitivne promjene.

PCRC se u svom radu fokusira na korištenje kreativnih multimedijalnih metoda kako bi prikazao bosanske priče iz prošlosti i sadašnjosti. Organizacija ima iskustva s produkcijom dokumentaraca i fotografskim izložbama. Producirali su nekoliko dokumentaraca, uključujući Unprotected (Nezaštićeni) i Ordinary Heroes (Obični heroji). Osnivač i izvršni direktor PCRC-a je Velma Šarić, koja je bila bosanski terenski producent za epizode I Came to Testify (Došla sam da svjedočim) i War Redifined (Redefinisanje rata) PBS-ove serije Women, War & Peace (Žene, rat i mir).

Organizacija nastavlja raditi s fotografima, novinarima i režiserima iz cijelog svijeta na raznim projektima koji se odnose na izgradnju mira, tranzicijske pravde i ljudskih prava. Neki od fotografa s kojima smo sarađivali su i Paul Lowe, Velija Hasanbegović, Taryn Simon i Elizabeth D. Herman. Značajni režiseri su Abigail Disney, Mirko Pincelli i Angelina Jolie.

Kako biste više saznali o radu PCRC-a, posjetite web-stranicu www.p-crc.org.

O kompaniji Pinch Media

Pinch Media je mlada produkcijska kuća sa sjedištem u Londonu, koju su osnovali režiser Mirko Pincelli i producent Enrico Tessarini i koja se fokusira na dugometražne filmove i dokumentarce i ima snažno online djelovanje. Prvo su producirali tri sezone nagrađivane online drame Sofia's diary (Sofijin dnevnik) za Sony TV Europe i beActive. Serija Sofijin dnevnik je nominirana za Broadcast Digital nagrade i oborila je sve rekorde gledanosti, s više od pet miliona pregleda u prvoj sedmici nakon što je emitirana 2008. godine. Njihov naredni projekat je bio serija kratkih dokumentaraca za Holocaust Memorial Day Trust. Svoj prvi dugometražni film The Knot (Čvor) producirali su 2011. godine, u kojem se pojavljuju dobitnik BAFTA nagrade, glumac/režiser Noelom Clarkom i holivudske zvijezde Mena Suvari, Talulah Riley i Matthew McNulty.

www.pinch-media.com

O produkcijskom timu

Enrico Tessarin

Enrico Tessarin, Producent

Enrico Tessarin je završio Školu filma u Londonu (London Film School) i ima deset godina iskustva u radu na dokumentarcima, muzičkim spotovima, reklamama i kratkim filmovima. Enrico je 2006. godine odabran za trening s Evropskim audiovizuelnim poduzetnicima (European Audiovisual Entrepreneurs – EAVE), a 2007. godine je radio kao jedan od šest producenata na filmu Passport (Pasoš). Od rane 2007. godine, radio je na Sofijinom dnevniku, prvoj interaktivnoj web-seriji za Sony Television Europe, koju je Channel 5 uspješno prebacio na televiziju na novom digitalnom kanalu Fiver.

Enrico je upravo završio The Knot (Čvor), svoju prvu igranu produkciju, i razvija još dva igrana filma. Godine 2010. bio je jedan od pet producenata koji su odabrani za program obuke u “Guiding Lights”, koje vodi UKFC i Skillset. Proveo je godinu dana pod mentorstvom Allana Nibloa, suosnivača kompanije Vertigo Films (Streetdance 3D, Monsters i Oscarom nagrađeni dokumentarac The Cove – Uvala). The Habit of Beauty (Navika ljepote) je prvi igrani film na kojem radi kao pisac.

Cijeli dokumentarac ‘Obični heroji’ možete pogledati ovdje.