Deseci mrtvih u valu hladnoće u Aziji

Zbog snijega je zatvoren aerodrom na južnokorejskom otoku Jeju (EPA)

Najmanje 85 osoba nastradalo je na Tajvanu, dok je u Južnoj Koreji 60.000 turista bilo primorano ostati u toj zemlji zbog otkazivanja letova zbog hladnog vala koji je pogodio istočnu Aziju, javljaju mediji.

Najveći broj preminulih na Tajvanu su stariji ljudi koji su nastradali od hipotermije i kardiovaskularnih bolesti zbog iznenadnog pada temperature tokom vikenda, prenosi Tanjug.

Na sjeveru Tajvana tokom vikenda temperatura je bila četiri stepena Celzijusa, a veliki broj kuća nema centralno grijanje.

Zbog snijega je zatvoren aerodrom na južnokorejskom otoku Jeju.

U Južnoj Koreji otkazano je 500 domaćih i međunarodnih letova, a temperatura je dostigla minus šest stepeni.

Zarobljeni turisti

Kako je izvijestila informativna agencija Yonhap, lokalni zvaničnici pokušavaju smjestiti turiste koji su ostali zarobljeni na aerodromu.

Hladni val pogodio je i Hong Kong, jug Kine i Japan.

U Hong Kongu temperatura je iznosila tri stepena, što je najniža temperatura u posljednjih 60 godina.

U dijelovima Guangzhoua i Shenzhena, na jugu Kine, padao je snijeg, što je veoma rijetko, dok je na južnom japanskom otoku Okinawi bilo susnježice prvi put u historiji.

Snježne oluje su, također, pogodile velike dijelove Japana, gdje je otkazano više od 600 letova na domaćim linijama.

Nastradalo je najmanje pet osoba, dok je više od 100 povrijeđeno.

Niske temperature zabilježene su i u Vijetnamu i na Tajlandu, u Hanoju je bilo samo šest stepeni, dok je u Bangkoku, gdje se rijetko dešava da temperatura padne ispod 20 stepeni, bilo samo 16 stepeni Celzijusa.

Izvor: Agencije