De Sousa pobjednik izbora u Portugalu

Rebelo de Sousa obećao da će kao predsjednik izgraditi konsenzus (EPA)

Na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju u Portugalu pobijedio je kandidat desnog centra Marcelo Rebelo de Sousa, pokazali su privremeni rezultati, a taj bi rezultat trebao pridonijeti očuvanju političke ravnoteže nakon pobjede ljevice na parlamentarnim izborima u oktobru.

Dužnost portugalskog predsjednika uglavnom je ceremonijalna, ali on ipak može odigrati važnu ulogu u trenutku političke nesigurnosti – kakva je zavladala u zemlji nakon što parlamentarni izbori u oktobru nisu dali jasnog pobjednika. Predsjednik, naime, ima ovlasti raspustiti parlament i razriješiti premijera, navodi agencija Hina.

U trenutku kad su gotovo svi glasovi prebrojani, privremeni rezultati pokazuju da Rebelo de Sousa, bivši novinar i nekadašnji vođa Socijaldemokratske stranke desnog centra, osvaja 52 posto glasova, dovoljno da se izbjegne drugi krug.

Njegov najveći protivnik, socijalist Antonio Sampaio da Novoa priznao je poraz, osvojivši blizu 23 posto glasova. Kandidatkinja lijevog bloka Marisa Matias dobila je deset posto glasova.

Izgradnja konsenzusa

Rebelo de Sousa obećao je da će kao predsjednik izgraditi konsenzus – što će Portugalu najvjerovatnije i trebati u trenutku kad nestabilna vlada umjerenih socijalista lijevog centra, koja u parlamentu ovisi o podršci stranaka krajnje ljevice, pokušava pomiriti svoja predizborna obećanja da će prekinuti ekonomsku krizu sa smanjenjem budžetskog deficita što je obećala Evropskoj uniji.

Mnogi politički analitičari ne vjeruju da će se vlada pod vodstvom socijalista uspjeti održati četiri godine pa bi novi predsjednik mogao odigrati ključnu ulogu ili kao posrednik između stranaka ili koristeći svoje ovlasti da raspusti parlament i raspiše nove izbore.

Rebelo de Sousa na dužnosti nasljeđuje konzervativca Anibala Cavaca Silvu koji je rekao da je mandat povjerio socijalističkoj vladi samo zato što mu ustav brani da u posljednjih šest mjeseci svojega mandata sazove nove parlamentarne izbore.

Na izbore u nedjelju izišla je jedva polovina portugalskih birača, premda je izlaznost bila nešto viša od prošlih predsjedničkih izbora 2011. godine.

Izvor: Agencije