I Kolumbija na udaru virusa ‘Zika’

Virus ‘Zika’, koji prenose komarci i uzrokuje urođene defekte kod beba, širi se Latinskom Amerikom. Vlade sve više izdaju upozorenja trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću. Prvi slučaj zaraze zabilježen je prošle godine u Brazilu. Bolivija, Salvador, Venecuela, Panama i Meksiko neke su od 14 zemalja i teritorija u koje, prema službenom upozorenju američkih vlasti, trudnice ne bi trebale putovati.

Nakon Brazila najteže je pogođena  Kolumbija. U jednoj klinici u središnjoj Kolumbiji buduće majke sa strepnjom čekaju pregled. Neke od njih zaražene su virusom ‘Zika’ i strahuju da bi mogao izazvati defekte kod njihove još nerođene djece.

“Vidjela sam na televiziji šta se događa, a i ljudi su mi pričali. Vrlo sam zabrinuta i zbog toga sam ovdje. Što ako se moje dijete rodi bolesno? Možete li zamisliti kakav je to osjećaj? Zastrašujuće je”, kaže trudnica July Catherine Vargas.

Bebe rođene s mikrocefalusom

Tisuće beba u Brazilu rođene su s neuobičajeno malom glavom i oštećenjem mozga – stanjem poznatim kao mikrocefalus. Njihove majke bile su zaražene virusom “Zika”. Njime je od listopada zaraženo više od 13.000 osoba u Kolumbiji, što ovu zemlju čini drugom najteže pogođenom u regiji. Vlasti upozoravaju da bi se idućih mjeseci virusom moglo zaraziti čak 700.000 osoba i poručuju ženama da odgode trudnoću.

“Žene bi trebale odgoditi trudnoću šest ili osam mjeseci. Pokušavamo im na ovaj način objasniti koliko riskiraju ako to ne učine. Posljedice mogu biti vrlo ozbiljne”, upozorava ministar zdravstva Alejandro Gaviria Uribe.

“U Kolumbiji do sada kod novorođenčadi nije bilo potvrđenih slučajeva mikrocefalusa povezanih s virusom ‘Zika’. Ali, zdravstveni dužnosnici kažu da je to samo pitanje vremena”, izvještava reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti.

“Nažalost, ne možemo izbjeći sve slučajeve zaraze. Za virus nema lijeka i nemoguće je potpuno se zaštititi. To je realnost”, kaže Uribe.

Kampanja za promjene navika

Virus “Zika” prenose isti komarci kao i denga groznicu. Razmnožavaju se čak i u najmanjim količinama stajaće vode. Claudia Garcia je u osmom mjesecu trudnoće. Kaže da, za razliku od mnogih njezinih prijateljica, nije zaražena. Pazi kakvu vodu koristi u kući, a noću upotrebljava sredstva i mreže protiv komaraca.

“Problem je u tome što su mnoge žene neinformirane i ne poduzimaju mjere predostrožnosti. A virusi se tako šire. Sada vlasti poručuju ženama da ne ostaju trudne, ali to neće donijeti rezultate”, smatra Claudia.

Vlada obećava pokretanje kampanje kako bi uvjerila građane da promijene navike. No, bez lijeka za virus “Zika” mnogi strahuju da će se zemlja uskoro suočiti s epidemijom.

Izvor: Al Jazeera