Žrtve u sniježnoj oluji na istoku SAD-a

U snježnoj oluji koja je u petak pogodila istočni dio Sjedinjenih Američkih Država i u kojoj bi moglo napadati do 90 centimetara snijega život je izgubilo više osoba, prenose svjetski mediji.

Snježna mećava najteže je do sada pogodila glavni američki grad Washington i obližnji Baltimore, prenosi Hina.

Šest osoba izgubilo je život u prometnim nesrećama kad je snijeg zameo Arkansas, Tennessee i Kentucky, a još dvoje je izgubilo život u Sjevernoj Karolini.

Smirivanje vremena očekuje se u subotu poslije podne a do tada, po prognozama, na području američkog glavnog grada te obalnih gradova New York Philadelphia i Baltimorea moglo bi pasti između 30 i 90 centimetara snijega.

Otkazani letovi

“Želim da svi jasno shvate – ovo je snažna oluja” upozorila je gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser dok se grad pripremao za oluju koja bi se mogla pokazati najgorom u historiji.

Ona je upozorila da svi stanovnici moraju shvatiti da se radi o vremenskoj nepogodi koja može odnijeti živote.

Dosadašnji rekord u glavnom američkom gradu je 71 centimetar snijega.

Prema američkim medijima, više od 85 miliona ljudi u 20 saveznih država živi na putu snježne oluje.

Avionske kompanije otkazale su više od 7.100 letova u petak i subotu, a u petak je dodatnih 7.000 letova kasnilo.

U dijelu saveznih država koje su na putu snježne oluje proglašeno je vanredno stanje i obustavljen je sav javni gradski promet, uključivši u glavnom američkom gradu.

Moguće i poplave

Izdana su upozorenja i za snažne vjetrove te opasnost od zaleđivanja prometnica.

Stanovnici na obalnim područjima New Jerseya i New Yorka pripremali su se i za plimni val od 2,4 metra i moguće poplave, a na nekim dijelovima obale upućeni su i pozivi za evakuaciju.

Policija u istočnom dijelu SAD-a izvještava o hiljadama prometnih nezgoda, iako je većina stanovnika poslušala savjete da ne izlazi iz kuća.

Hiljade kućanstava ostala su bez struje na području Sjeverne i Južne Karoline.

Izvor: Agencije