Premijer Tunisa: Nemamo čarobni štapić

Premijer Tunisa Habib Essid održava hitan sastanak Kabineta, na kojem se razgovara o prosvjedima koji se proteklih dana održavaju diljem zemlje. Od petka je na snazi policijski sat, a premijer je prekinuo posjet Francuskoj.

Očekivali su da će im se do sada životi poboljšati i krive Vladu za činjenicu da nisu. Prošlo je pet godina od protesta zbog kojih je predsjednik Zine el-Abedine Ben Ali bio prisiljen napustiti Tunis nakon 23 godina na vlasti… I kojima je počelo ono što je postalo poznato kao Arapsko proljeće.

Ali, Tunis se i danas suočava s nekim od problema koji su izazvali revoluciju, kao što su velika nezaposlenost i siromaštvo.

Predsjednik Beji Caid Essebsi tražio je od građana da poštuju policijski sat, uveden nakon vala prosvjeda diljem Tunisa. U obraćanju naciji priznao je da je visoka stopa nezaposlenosti faktor koji je doveo do prosvjeda, ali je istaknuo i priusustvo stranih grupa, koje namjerno destabiliziraju zemlju.

Opće razočarenje

“Imamo više od 700.000 nezaposlenih, među njima 300.000 mladih koji su kvalificirani, ali ne mogu naći posao. Oni su postali meta sila izvana, Islamske države Irak i Levant i drugih grupa”, rekao je Essebsi.

Prosvjedi su počeli nakon smrti 28-godišnjeg Ridhe Yahyaouija prošle subote, koji je doživio strujni udar nakon što se popeo na stup ulične rasvjete, prosvjedujući zbog toga što nije dobio posao u državnoj službi.

Premijer Essid prekinuo je putovanje u Europu kad su se nemiri proširili na više gradova. Poručio je da je situacija pod kontrolom i da je Vlada pokrenula program otvaranja radnih mjesta.

“Situacija se smiruje. Ovo je ekonomski problem. Ljudi traže posao, a mi imamo program kojim ćemo taj problem riješiti. Ali, nemamo čarobni štapić i ne možemo odjednom riješiti problem nezaposlenosti”, poručio je Essid.

Put Tunisa prema funkcionalnoj demokratskoj državi ne odvija se lako, a spor ekonomski rast doveo je do općeg razočarenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije