Evo Morales želi novi predsjednički mandat

Bolivijski predsjednik Evo Morales obilježio je rekordnih 10 godina na čelu te zemlje u obraćanju naciji, koje je trajalo šest sati. Narednog mjeseca stanovnici Bolivije izlaze na referendum, na kojem će odlučivati da li će mu dozvoliti kandidiranje za četvrti mandat. Mnogi se protive toj ideji.

Odavanje počasti Pachamami, ili Majci Zemlji, obavlja se u duhovnom centru drevne kulture Tiwanaku, na mjestu na kojem je Morales primio simbole vlasti kada je postao prvi starosjedilački predsjednik Bolivije. Deceniju kasnije vratio se kako bi proslavio jubilej i zahvalio se narodu.

“Ne znam kako je proletjelo deset godina. Radili smo za revoluciju, za promjene. Braćo, lideri, razmislite o tome. Boliviji ste donijeli stabilnost i prosperitet”, poručio je Morales.

Historičari i pristalice Moralesa smatraju jednim od najboljih predsjednika koje je zemlja ikada imala.

Izmijenio i Ustav

“Potreban nam je. Donio je promjene i čini mnogo za Boliviju. Trebao bi ostati na vlasti”, kaže Seferino Condori Salinas, pristalica Moralesa.

A to je ono što i sam Morales želi. Ranije je izmijenio Ustav, kako bi mogao još jednom biti izabran. A sada je tražio referendum na kojem će građane pitati žele li da se kandidira za još jedan, četvrti mandat.

“Moralesovi saveznici kažu da je Boliviji donio ekonomsku i političku stabilnost, te socijalnu inkluziju kao nijedan prethodni predsjednik. Ali, kritičari smatraju da ima preveliku moć i da je to veoma opasno za ovu demokratsku zemlju”, javlja Mariana Sanchez, novinarka Al Jazeere.

Širom zemlje protivnici protestiraju protiv predsjednikovog plana i traže od građana da glasaju NE kako bi ga spriječili da se 2019. godine kandidira za novi petogodišnji mandat.

“Njegov cilj je da ostane na vlasti. Ali, ako većina glasa DA, time bismo svakome, bez obzira na ideologiju, omogućili da upravlja zemljom 15 godina, što je previše”, rekao je Felix Patzi, guverner departmana La Paz.

Maija prvih zraka Sunca

Kritičari ne kriju ni da ne vjeruju u Moralesova obećanja.

“Već je dva puta rekao da neće tražiti ponovni izbor, a nije održao riječ. Možda će nakon četvrtog mandata tražiti nove reforme ili peti mandat, i tako unedogled”, ocijenio je politički analitičar Raul Penaranda.

Na desetu godišnjicu, u šestosatnom govoru, Morales je podsjetio na svoje uspjehe: od ekonomskog razvoja do ulaganja u obrazovanje i smanjenja siromaštva. Izjavio je da je Boliviji potreban kontinuitet. Rudari, predstavnici starosjedilaca, grupe za prava žena, svi su mu aplaudirali.

U Tiwanakuu, u zoru, Morales i članovi njegovog kabineta okupili su se na specijalnoj ceremoniji. Prema tradiciji, podigli su dlanove u zrak kako bi primili magiju prvih zraka Sunca. Energiju, izjavio je Morales, potrebnu Boliviji da nastavi istim putem u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera