SAD oduzeo akreditacije ruskim konzulima

State Department kaže da službeni diplomatski odnosi neće biti zahvaćeni mjerama protiv počasnih konzula (EPA)

Sjedinjene Države su oduzele akreditacije petorici ruskih počasnih konzula kao odgovor na uznemiravanje američkih diplomata u Rusiji, objavio je State Department u petak.

“Spremni smo poduzeti i druge odgovarajuće mjere ukoliko će naše diplomatske i konzularne aktivnosti i dalje biti sputavane u Rusiji”, upozorio je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner, kako prenosi Hina.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova su razbjesnile mjere koje je poduzeo Washington protiv njihovih konzula, pet američkih građana koji predstavljaju Moskvu u Kaliforniji, Utahu, Minnesoti, Floridi i Portoriku.

Optužbe za provokacije djelatnika ruskih misija

Glasnogovornica Maria Zaharova je optužila američke službe sigurnosti za provokacije djelatnika ruskih diplomatskih misija.

State Department je precizirao da službeni diplomatski odnosi dviju zemalja neće biti zahvaćeni mjerama poduzetim protiv počasnih konzula, što je reakcija na identičnu odluku Moskve protiv američkih interesa.

“Poduzeli smo tu mjeru u odgovoru na stalna uplitanja Rusije u naše diplomatske i konzularne aktivnosti u Rusiji”, rekao je Toner.

Izvor: Agencija