Putin: Lenjinove ideje krive za raspad SSSR-a

Putin je ranije opisao pad Sovjetskog Saveza kao "najveću geopolitičku katastrofu 20. stoljeća" (EPA)
Putin je ranije opisao pad Sovjetskog Saveza kao "najveću geopolitičku katastrofu 20. stoljeća" (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da su ideje Vladimira Iljiča Lenjina dovele do raspada Sovjetskog saveza, navodeći da su one “postavile atomsku bombu pod Rusiju, koja je kasnije eksplodirala”.

To je rekao tokom sastanka Predsjedničkog vijeća za nauku i obrazovanje, nakon što je jedan od učesnika citirao stihove iz poeme Borisa Pasternaka u kojima je Lenjin opisan kao neko ko je tok svojih misli usmjeravao na upravljanje zemljom.

“Ispravno je da vam vladavina bude rukovođena mislima, ali samo kada vam ideje dovode do ispravnih rezultata, a ne kao što je to radio Vladimir Iljič”, istakao je Putin, dodavši da su na kraju Lenjinove ideje dovele do kraha Sovjetskog Saveza, prenose ruski mediji.

Kako je primijetio, tada je bilo mnogo takvih ideja, kao što je autonomija za regije.

“Takvim idejama je postavljena atomska bomba ispod zdanja zvanog Rusija koja je kasnije eksplodirala. Nije nam bila potrebna globalna revolucija”, ocijenio je Putin.

‘Najveća geopolitička katastrofa 20. stoljeća’

On je ranije opisao pad Sovjetskog Saveza kao “najveću geopolitičku katastrofu 20. stoljeća”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je jučer, odgovarajući na pitanje novinara zašto je ruski predsjednik ocijenio da je Lenjin postavio atomsku bombu ispod Rusije, rekao da je to Putinovo gledište, prenose agencije.

“To može biti razlog za neslaganje, ali ne i za ogorčenost, s obzirom na to da svako, uključujući i predsjednika, ima pravo na svoje mišljenje o ovoj ili onoj historijskoj ličnosti”, izjavio je Peskov.

Lenjinovo balzamirano tijelo trenutno je izloženo u Mauzoleju na Crvenom trgu uprkos brojnim pozivima da bude propisno pokopano, podsjećaju ruske agencije.

Peskov je jučer novinarima rekao da sahrana tijela lidera boljševičke revolucije “nije na agendi”.

Izvor: Agencije


Povezane

Ponovo radi Lenjinov mauzolej na moskovskom Crvenom trgu. Tako svi zainteresirani mogu opet da vide balzamiranog Lenjina u toku debate o tome treba li ga poslije 90 godina konačno sahraniti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO