Podemos spreman na koaliciju sa socijalistima

Pablo Iglesias je izjavio da bi tri ljevičarske stranke trebale napraviti 'vladu promjene' (EPA)
Pablo Iglesias je izjavio da bi tri ljevičarske stranke trebale napraviti 'vladu promjene' (EPA)

Lider španske ljevičarske partije Podemos Pablo Iglesias izjavio je da je spreman ući u koaliciju sa socijalistima i manjom partijom Ujedinjena ljevica.

Njegovom izjavom, Španija je praktično izašla iz jednomjesečne neizvjesnosti oko formiranja vlade, prenosi Anadolija.

Iglesias je izjavio da bi tri ljevičarske stranke trebale napraviti “vladu promjene” i da broj mjesta u vladi bude određen prema rezultatima izbora iz decembra.

Vladu bi vodio lider socijalista Pedro Sanchez, dok bi Iglesias, prema njegovom prijedlogu, bio zamjenik premijera.

Iglesiasov iznenadni prijedlog je uslijedio poslije višesedmičnih bezuspješnih razgovora nakon izbora, na kojima nijedna politička partija nije osvojila većinu.

Najviše glasova Narodnoj stranci

Od 350 mjesta u Parlamentu, na izborima 20. decembra najviše glasova dobila je konzervativna Narodna stranka, 123, što je, međutim, nedovoljno za formiranje većine, zatim socijalisti 90, a ljevičarski Podemos 69 zastupničkih mjesta.

Konzervativna liberalna stranka Građani je na četvrtom mjestu, sa 40 poslaničkih mandata, a Ujedinjena ljevica je osvojila dva mjesta.

Stranka Podemos, koja ima 69 od 350 zastupnika u nacionalnom Parlamentu, jedina podržava organiziranje referenduma u Kataloniji.

Katalonski lider Carles Puigdemont odbio je nedavno položiti zakletvu na odanost španskom kralju dok je preuzimao dužnost predsjednika pokrajinske Vlade Katalonije.

Odbio je, također, položiti zakletvu na španski Ustav.

Izvor: Agencije


Povezane

Španci danas izlaze na parlamentarne izbore. Vladajuća Narodna stranka i opoziciona Socijalistička partija već decenijama se smenjuju na vlasti. Ali, nakon ekonomske krize i brojnih korupcijskih skandala, građani sve više izražavaju nezadovoljstvo političkom elitom. U izbornu trku uključile su se dvije nove stranke Podemos, što znači “možemo” i Ciutadans, prevedno “građani”, koje ozbiljno prijete da […]

Za razliku od Grčke, Španija je na putu oporavka. Premijer Mariano Rahoj prognozira da će ekonomija porasti gotovo tri posto ove godine, što je povećanje od jedan odsto u odnosu na ranija očekivanja Vlade. Uporedo s tim, stigli su ohrabrujući rezultati u poslovanju domaćeg kreditora Bankie, koju je Vlada spasila od bankrota.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO