ISIL znatno oslabljen u udarima koalicije

Zračni udari zapadne koalicije na ISIL počeli u ljeto 2014. godine, Rusija im se priključila jesenas (AP)
Zračni udari zapadne koalicije na ISIL počeli u ljeto 2014. godine, Rusija im se priključila jesenas (AP)

Zračni udari koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države znatno su oslabili skupinu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U Siriji i Iraku je u godinu i pol dana poginulo blizu 22.000 pripadnike te naoružane skupine, ocijenili su Pariz i Washington.

“Danas nanosimo Daeshu [arapska kratica za ISIL] golemu štetu. Izgubili su 40 posto teritorija koji su kontrolirali u Iraku, a ukupno 20-30 posto”, ocijenio je američki državni tajnik John Kerry na marginama Gospodarskog foruma u Davosu.

Prema njegovim riječima, ISIL bi do kraja godine trebao biti “veoma ozbiljno oslabljen” u Iraku i Siriji.

“Već sada postoji podatak koalicije o 22.000 mrtvih od početka operacija”, kazao je francuski ministar obrane Jean-Yves le Drian za mrežu za cjelodnevno informiranje France24.

Koordinator Europske unije za borbu s terorizmom Gilles de Kerchove drži da bi porazi koje je koalicija nanijela ISIL-u mogli također potaknuti neke njegove čelnike da se presele u Libiju, gdje “nema zračnih udara, ni potpuno funkcionalne vlade”.

Godinu i po dana zračnih udara

Zračni udari koalicije, koji su počeli u ljeto 2014. godine, pojačani su nakon pariških napada u studenome 2015. godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi, najprije na postrojenja za proizvodnju nafte čijom prodajom ISIL, među ostalim, puni svoju blagajnu.

“Jačanje udara na Daesh donosi ploda”, rekao je i zapovjednik francuskog nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”, kontraadmiral Rene-Jean Crignola, koji kratko boravi u Abu Dhabiju.

No, dodaje ministar Jean-Yves le Drian, “treba biti oprezan”.

“Premda su ih naše intervencije uzdrmale, prilagodili su se novonastalim prilikama. Ubacuju se među civile i tako se štite. Tu i tamo izvode sporadične operacije”, upozorio je.

Skupina ISIL, koja i dalje vrbuje borce, ima 35.000 ljudi, među kojima barem 12.000 stranaca, ocjenjuje francuski ministar obrane.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO