Erdogan: Nećemo tolerisati ruske vojnike na sjeveru Sirije

Erdogan je istakao da Turska neće tolerisati ruske vojnike u sjevernoj Siriji duž područja koje se pruža od iračke granice do Mediterana (Anadolija)
Erdogan je istakao da Turska neće tolerisati ruske vojnike u sjevernoj Siriji duž područja koje se pruža od iračke granice do Mediterana (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je izjavio da je alarmiran zbog izvještaja o povećanju broja ruskih vojnika na sjeveru Sirije u blizini turske granice, dodajući da se to ne može tolerisati.

Kako javlja AFP, on je kazao da Turska neće tolerisati takve formacije u sjevernoj Siriji duž područja koje se pruža od iračke granice do Mediterana.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) saopćila je da je Rusija poslala jedan broj pripadnika inženjerije u pogranični sirijski grad Qamishli kako bi ojačali piste i kapacitet tamošnjeg aerodroma.

Intervencija Rusije u Siriji

Turski premijer Ahmet Davutoglu kazao je prethodno da u Siriji nije preostalo nijedno sigurno i mirno mjesto nakon ruskih napada u toj ratom pogođenoj zemlji.

“Nakon intervencije Rusije u Siriji, nažalost, više nije ostalo nijedno sigurno mjesto u toj zemlji. Kako vrijeme prolazi u Siriji se uvjeti sve više pogoršavaju. Ipak, mi i dalje radimo naporno kako bi se u Siriji uspostavio trajni mir”, rekao je Davutoglu.

Više od 1.000 civila ubijeno je u ruskim zračnim udarima u Siriji od početka ruske intervencije u toj zemlji 30. septembra 2015. godine, saopćila je nedavno organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

U zračnim udarima stradalo je 1.015 civila, uključujući i 238 djece i 2.034 borca, saopćio je SOHR.

Tokom posljednjih nekoliko dana avioni ruskih zračnih snaga u Siriji izveli su 157 letova, gađajući 579 objekata neprijateljske infrastrukture u provincijama Halep, Deir ez-Zor, Homs, Hama, Raqqa i Latakija.

Bombarderi Su-34 izveli su zračne napade na uporišta organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) na višim tačkama u blizini Kabaklije, u provinciji Latakija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO