Amerikanci se spremaju za sniježnu oluju

Savezni uredi u Washingtonu bit će zatvoreni u petak u podne kako bi zaposlenici mogli doći do svojih domova (EPA)

Washington, New York i drugi američki gradovi na istočnoj obali spremaju se za sniježnu oluju, hiljade letova su otkazane ili će kasniti, dok stanovnici prave zalihe kako bi se pripremili za nevrijeme koje bi tom području moglo donijeti i do metar snijega.

Najmanje pet saveznih država proglasilo je u četvrtak stanje pripravnosti, dok se približava prva ovogodišnja velika mećava.

Prema upozorenjima, oluja koja dolazi s juga najprije bi mogla zahvatiti Washington i Baltimore u petak poslijepodne, a potom u subotu ujutro New York.

Aviokompanije su počele otkazivati letove za petak i subotu, a gradonačelnici Washingtona i New Yorka, Muriel Bowser i Bill de Blasio, upozoravaju građane da ne voze.


Foto: EPA

Zatvorene škole

Bowser je kazala da će javne škole u Washingtonu biti zatvorene u petak.

“Svakom ko ima iluziju otići na izlet tokom vikenda poručujemo – zaboravite”, kazao je De Blasio na konferenciji za novinare.

Nacionalna garda Virginije namjerava uposliti dodatnih tristotinjak vojnika, a savezni uredi u Washingtonu bit će zatvoreni u petak u podne kako bi zaposlenici mogli doći do svojih domova.

Police u prodavnicama ubrzano se prazne jer se stanovnici područja za koje se najavljuje mećava pripremaju za vikend tokom kojeg neće izlaziti.

Osim hljeba, mlijeka i ostalih osnovnih potrepština, kupuju se i električni generatori, baterije i baterijske lampe.

Nacionalna meteorološka služba kaže da bi vremenski uvjeti mogli biti opasni po život duž srednjeg dijela istočne obale u noći na subotu i u subotu prijepodne.

Izvor: Agencije